Meer groen in de stad.
Tegel eruit, plant erin!
Deze slogans hoor je de laatste tijd steeds vaker. Dan gaat het bijvoorbeeld over heftiger regenbuien en extremere hitte in het kader van klimaatverandering. En daarvoor zou het dan helpen als je je straatje vergroent.
Geschreven door Jolien
Is dat zo?
Nou, in zekere zin wel. Meer groen helpt om het regenwater beter af te voeren. Bij heftige buien zie je nog weleens dat het riool zoveel water in een keer niet aankan en dat straten korte tijd onder water staan. Meer groen neemt meer water op en voert het daarna gelijkmatiger af naar het riool.
Met meer groen wordt het ook minder heet. Groen absorbeert de warmte van de zon, terwijl een straat van tegels juist extra hitte afgeeft.
Voor de natuur is meer groen ook fijn. We horen steeds vaker dat de hoeveelheid vlinders en bijen afneemt. Als jij een tegel uit je tuin haalt en daar een plant neerzet, zullen de insecten je erg dankbaar zijn.
En last but not least: wat denk je van je eigen plezier? Hoe fijn is het om lieveheersbeestjes en vlinders te zien en vogels te horen fluiten? En om vanuit je raam naar het groen van je eigen tuin te kijken?
Maar, zeg je misschien, ik heb maar een klein achterstraatje en daar staan mijn tuinstoelen. Daar kan ik toch geen tegels uit halen?
Nou, zeg dat maar niet te snel. Ook een klein achtertuintje kan heel groen en heel gezellig zijn. Wij zien in onze eigen kleine stadsachtertuin koolmeesjes, pimpelmeesjes, duiven, een specht, een gaai, een egeltje, vlinders, libellen, bijen, hommels, en zelfs een keer een kolibrievlinder. En we kijken door de ramen naar ons eigen groen. We horen de jonge meesjes in het nestkastje en we genieten van het fluiten van de merel op een warme zomeravond.
Hoe pak je zoiets aan?
Het helpt om in gedachten of op papier je tuin helemaal leeg te maken. Leeg van alles wat er nu staat of ligt. En deel de grond dan eens helemaal opnieuw in, los van hoe het er nu uitziet. Waar kun je de tegels echt niet missen en waar wel? Kun je misschien een klein stukje gras aanleggen? Waarom zouden tuinstoelen op tegels moeten staan? Ze kunnen ook prima op gras staan, toch? Kun je ergens een heester neerzetten? Een vlinderstruik bijvoorbeeld? Of een kleine boom, zoals een lijsterbes?
En als je dit allemaal veel te ver vindt gaan, kun je natuurlijk ook gewoon beginnen met die ene tegel. Haal ergens een tegel weg en zet er iets groens neer. Heb je echt weinig ruimte, dan kun je verticaal gaan tuinieren en je schutting of muur laten begroeien. Je kunt kiezen voor een druif of een braam of voor bloeiende klimmers, zoals klimrozen, blauwe regen, kamperfoelie, clematis, passieflora of klimhortensia. Of je neemt een wingerd, die in de herfst prachtig verkleurt. Keuze en mogelijkheden genoeg dus.
Maar is het onderhoud van een tuin niet veel te veel werk?
Wel, dat valt ook mee.
Als je een aantal vaste planten neemt, hoef je eigenlijk alleen in het voorjaar en najaar te snoeien.
Bij bloeiende planten is het soms wel zo dat je de uitgebloeide bloemen moet wegknippen als je wilt dat de plant langer doorbloeit.
Zo is het voor mij vaste prik om in de week voor onze vakantie de knoppen van de rozen af te knippen. De struik maakt dan tijdens onze vakantie weer nieuwe knoppen aan, die uitkomen als wij thuiskomen. Eenjarigen zoals viooltjes, geraniums en petunia’s, knip ik altijd flink terug, zodat er ook weer nieuwe bloei ontstaat. Verder haal ik meestal nog even wat onkruid weg. Doe je dit allemaal niet, dan kom in je in een uitgebloeide en overwoekerde bende thuis. Het kost me meestal niet meer dan een half uurtje en het geeft veel plezier.
Snoeien en schoffelen in de tuin heeft ook iets meditatiefs. Je komt ervan tot rust en je krijgt ruimte in je hoofd voor overdenking. Er staan in de Bijbel zoveel beelden uit de natuur. Over de manier waarop onkruid de overhand kan nemen. En over de noodzaak van snoeien. Daar moet ik altijd aan denken bij het knippen van de rozen en de blauwe regen. Die planten gaan juist mooier bloeien, wanneer ze fors gesnoeid zijn. En dat is geestelijk ook zo. Alle rank die vrucht draagt, die reinigt Hij, opdat zij meer vrucht drage.
Ben jij een liefhebber van alles wat groeit en bloeit? Of heb je nog een tuin die vooral uit tegels bestaat? Ik hoop dat ik je een beetje enthousiast heb kunnen maken voor meer groen. En als je het nog steeds lastig vindt, zoek dan eens op YouTube naar filmpjes over hoe je een (kleine) tuin kunt inrichten of veranderen. Er is genoeg te vinden.
Ik wens je veel succes en ik hoop dat je in je tuin ook iets mag ervaren van verwondering over de schepping en de Schepper. Dat je tijdens het uittrekken van het onkruid nadenkt over de dingen die in jouw leven goede zaad van Gods Woord verstikken.
Of misschien ga je wel zachtjes lopen zingen:
Laat m’ in U blijven, groeien, bloeien,
o Heiland Die de Wijnstok zijt.
Uw kracht moet in mij overvloeien,
Of ’k ben een wis verderf gewijd;
Doorstroom, beziel en zegen mij,
Opdat ik waarlijk vruchtbaar zij.
Recente reacties