Geschreven door Suzanne
Duurzaam geproduceerd, eerlijke handel, GOTS-gecertificeerd…
Vandaag kom je een beetje dichter bij de wereld van eerlijk geproduceerde kleding. Janine Hoekman heeft haar eigen bedrijfje in fair trade kleding: Common & Sense.
Ze deelt een aantal ideeën om een ‘duurzame’ kledingkast te vullen en natuurlijk mag een fijne stylingtip niet ontbreken.
Wie ben je? Stel jezelf even kort voor.
Ik ben Janine Hoekman en vorig jaar startte ik Common & Sense, een kledinglijn met eerlijk geproduceerde kleding en duurzame idealen. Ik woon met veel plezier in Utrecht, samen met mijn man Antonie. Ik werkte tot voor kort als projectleider van IT & Big data projecten in de verkeer- en vervoer sector, maar besloot vorig jaar om te gaan doen waar mijn hart ligt: een fair trade merk starten.
Wanneer dacht je: ‘Ik wil écht iets met fair trade kleding gaan doen.’ ?
Ik had al heel lang de droom om ooit iets met fair trade te gaan doen, onder andere omdat ik tijdens mijn opleiding het vak fair trade management volgde. Het onrecht in de kledingindustrie raakt mij. In productielanden als India heeft fabriekswerk vaak geen enkele status, terwijl deze mensen echt prachtige dingen maken. Kleding waarmee wij in het westen onze status laten zien, en waar we onze persoonlijkheid mee weerspiegelen. Dat is zo scheef. Tegelijkertijd kan het ook écht anders. Ik vind het hoopvol dat ik om me heen steeds meer mensen zie die het belangrijk vinden dat de producten die ze kopen onder eerlijke omstandigheden gemaakt zijn.
Waarvan heb je het meest geleerd in je zoektocht naar het produceren van fair trade kleding?
De kledingindustrie zit echt heel ingewikkeld in elkaar. Ik heb daar ook uitgebreid blogs over geschreven. Er is niet één manier die werkt. Elk land is anders, elke cultuur is anders en overal is de manier waarop mensen met elkaar samenwerken anders. Ik heb vooral geleerd om veel geduld te hebben. Het opbouwen van relaties duurt lang en proeftrajecten duren ook lang. Ik ben nu bijvoorbeeld al een tijdje bezig in Indonesië. Geen idee of het wat wordt, zeker nu met de coronacrisis. De productie ligt op heel veel plaatsen plat.
Daarnaast ben ik ook ontzettend dankbaar voor het fijne land waarin wij leven. Dat er regels zijn rondom veiligheid, CAO’s en contracten. Dat onze overheid en het rechtssysteem zoveel empowerment geeft aan werknemers. Dat is in veel plekken op de wereld zó anders. Mensen die massaal als dagloners in fabrieken of op bouwplaatsen werken voor een schijntje en slapen op straat of in de fabriek. Het is schrijnend, maar dit komt echt nog heel veel voor.
Wat is in één zin de gedachte achter jouw bedrijf?
Onze slogan is: Human beings made your clothes, care. De gedachte hierachter is om consumenten bewust te maken van het feit dat bijna alle kleding in de wereld nog steeds met de hand gemaakt wordt. Gewoon door mensen zoals jij en ik. Het is echt meer dan een stukje stof, het gaat over mensen. Alleen zie je dat in de winkel vaak niet.
Je bent begonnen met de verkoop van jurkjes. Vertel hier eens iets meer over…
Ik probeerde zelf al lange tijd alleen maar eerlijke kleding te kopen, maar dat bleek best nog lastig. En vaak heel duur. Er zijn vrij veel basics, maar echt leuke jurkjes kon ik vaak niet vinden. Dus besloot ik Common & Sense te starten met mooie, vrouwelijke jurkjes. Er komen later ook andere items bij, zoals midi rokken en tops, maar ik vond jurkjes gewoon heel leuk om mee te starten.
Hoe komt een ontwerp tot stand?
Het begint altijd met het maken van moodboards, kleurenpaletten en stofstaaltjes. Vervolgens startten we (het atelier en ik) met het maken van samples (proefmodellen) en patronen. Soms maak ik zelf het eerste proefmodel, en soms besteedt ik dat uit aan een fashion designer. Het ligt er een beetje aan hoeveel tijd er is. De samples worden net zo lang aangepast totdat het design helemaal goed is. En tussendoor wordt er natuurlijk eindeloos gepast door zoveel mogelijk verschillende vrouwen. Gelukkig heb ik een heleboel zussen en schoonzussen. En als ik met vriendinnen afspreek, heb ik altijd wel een sample in mijn tas.
Stel: ik wil graag een duurzame kledingkast. Wat zijn jouw tips om hiermee te starten?
Duurzaamheid is een ontzettend breed begrip. Het is denk ik belangrijk om eerst te bedenken wat je belangrijk vindt. Zijn dat bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden in een productieproces? Vind je circulair belangrijk (recyclen van materialen), ga je voor zero waste of juist voor vegan (geen dierlijk materiaal)? Vervolgens zou ik een lijstje maken van merken die passen bij jouw ideaal. Het kost even tijd, maar het is ook heel leuk om dat uit te zoeken en zo nieuwe merken te ontdekken. Voor mij persoonlijk staat het menselijke aspect op nummer 1. Eerlijke, goede en veilige arbeidsomstandigheden. Daarin doe ik nooit concessies. Daarnaast ben ik aan het experimenteren met duurzamere materialen, zoals tencel. Dit is een 100% natuurlijk en duurzaam materiaal, gemaakt van eucalyptushout.
Als je denkt aan een mooi jurkje van Common & Sense, welk accessoire mag dan zeker niet ontbreken?
De halslijnen zijn tot nu toe vrij hoog, een paar mooie oorbellen komen daar heel mooi bij uit. Als je geen gaatjes hebt, is een toffe statement armband ook een leuke optie.
Wat is jouw ultieme stylingtip?
Eentje die je niet ziet, maar die wel super praktisch is. Komt ‘ie: draag altijd een shirtje onder een jurkje of mooie top waar je zuinig op bent. Op deze manier hoef je je mooie kledingstuk minder vaak te wassen. Is meteen een stuk duurzamer. Ik knip zelf vaak de halslijn van ondershirtjes bij, zodat je aan de zijkant niet van die zwarte stukjes stof uit de halslijn ziet piepen.
Even dromen… Hoe ziet Common & Sense er over 5 jaar uit?
Wat een leuke vraag! Ik hoop dat over 5 jaar nog héél veel meer mensen fair shoppen. Qua werk vind ik het het allerleukst om met het productieproces bezig te zijn. Ik hoop dat ik over 5 jaar een heel fijn en stabiel netwerk heb van ateliers binnen en buiten Europa. Dat we juist ook impact maken in landen waarin een goede, veilige werkplek niet vanzelfsprekend is. Ik ben al een tijdje bezig met testtrajecten in Indonesië, maar door de coronacrisis is het verloop hiervan nu heel onzeker.
Enne… Hoe ben je eigenlijk op de naam ‘Common & Sense’ gekomen?
Haha, ja een naam verzinnen is echt een crime. Common Sense betekent gezond verstand. En dat vond ik eigenlijk wel heel erg passend bij het concept. Want als je je gezonde verstand gebruikt en nuchter nadenkt, dan is het niet meer dan logisch dat de mensen die jouw kleding maken daarvoor eerlijk beloond worden. Toch?
We sluiten af met een aantal dilemma’s. Kiezen maar!
De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Judith Photography.
En, hoe leuk is dit?
Vanaf vandaag t/m 20 april krijg je 20% korting
in de webshop van Common & Sense.
Gebruik deze code: Theetijd
Recente reacties