Zwangerschap & geboorte – 4
Je hebt ’t allebei nodig: een fijne jurk voor tijdens de zwangerschap en een mooi geboortekaartje voor erna, om te laten weten dat jullie kleine er is!
In dit artikel praten twee onderneemsters je bij over de mogelijkheden die zij bieden. Hoe kies je nu het geboortekaartje wat bij jou past? En is het eigenlijk wel nodig om alles nieuw te kopen als je zwanger bent?
De antwoorden op die vragen vind je vandaag op Theetijd.
Geschreven door Suzanne
Jacoliene vertelt graag meer over Lindenpracht: haar bedrijf in het ontwerpen en leveren van geboorte- en trouwkaartjes
Vertel eens iets over jezelf…
Ik ben Jacoliene, getrouwd en moeder van twee dochters. Creatief en altijd bezig.
Je deed de PABO en nu ontwerp je geboorte- en trouwkaarten. Iets heel anders, hoe kwam dat zo?
Het oorspronkelijk plan was om handvaardigheidsdocente te worden op de middelbare school, ook de creatieve kant op dus.. Ik ben op aanraden van anderen eerst de PABO gaan doen. Toen ik de PABO had afgerond waren er op dat moment erg weinig banen binnen het onderwijs. Tijdens de zwangerschap van de oudste heb ik een opleiding interieurstyling gevolgd. Het bezig zijn met vormen, kleuren en materialen vind ik heerlijk. Begin 2020 heb ik nog invalwerk gedaan in het onderwijs. Tijdens mijn werk in het onderwijs begon ik weer met tekenen, iets wat ik altijd al graag heb gedaan. Zodoende kwamen er wat strakke portretten uit en langzamerhand ben ik richting kaartjes gegaan. Nu kan ik mijn opleiding interieurstyling goed gebruiken, want ook hierbij ben ik bezig met vormen, kleuren en materialen. Bij een persoonlijk ontwerp denk ik echt met de klant mee: wat hebben zij voor ogen? Welke sfeer willen zij op het kaartje? Super leuk om te doen!
Wat is jouw stijl wat ontwerp betreft?
Mmh… lastig. Vooral omdat ik ook persoonlijk ontwerp maak en deze heel divers zijn! Maar de collectie die ik maak kenmerkt zich door strakke vormen, natuurlijke kleuren en materialen.
Hoe is het om kaartjes te ontwerpen: waar loop je tegenaan en wat bracht het je tot nu toe?
Als ik al ergens tegenaan loop is het vooral dat ik iets in mijn hoofd heb en dat met behulp van verschillende programma’s op het kaartje moet zien te krijgen. Door het maken van de kaartjes ben ik digitaal gaan tekenen, wat echt heel anders is dan fysiek tekenen. Dit is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen en dat kost tijd! Het persoonlijk contact met klanten vind ik erg leuk. Vooral dat je deel mag uitmaken van soms heel bijzondere verhalen. Hier kan ik nog niet veel over delen, want dat staat nog op de lijst voor komende maanden. Maar juist die persoonlijke verhalen maken het voor mij extra waardevol.
Je kan ook een persoonlijk ontwerp maken. Wat houdt dat in?
Klopt. Kort gezegd alles wat jij getekend op een kaartje wilt hebben. Als een klant een bepaald idee in zijn hoofd heeft zonder dat hierbij iets getekend hoeft te worden valt dit niet onder persoonlijk ontwerp. Ook het samenvoegen van elementen van kaartjes of het aanpassen van kleuren van kaartjes uit de collectie valt hier niet onder.
Een tekening op het kaartje wel. Als voorbeeld heb ik een kaartje bijgevoegd. Zoiets kan een persoonlijk ontwerp zijn. Maar het kan ook een lijntekening zijn die ze graag op het kaartje willen zien. Ook dat is persoonlijk ontwerp. Vanuit een eerste schets gaan we dan steeds verder kijken tot het helemaal naar de wens van de klant is! Het fijne hieraan is dat je niet één kaartje uit de hele massa gaat kiezen, maar echt bezig bent met dat ene kaartje voor jullie baby!
Wat is jouw advies aan mensen die een kaartje uit gaan zoeken voor een bepaalde gelegenheid?
Neem je tijd! Kijk in geval van geboorte wat je tot nu al hebt voor de baby. Welke stijl is dit en welk kleurenpalet past bij jullie? Zo heb je een goede basis om te kijken welk kaartje hierbij past.
En in geval van trouwen.. heeft jullie bruiloft een thema? Of is er iets wat vaker terug komt?
Als je dat helder hebt wordt het uitzoeken van een kaartje een stuk makkelijker. Er is namelijk zoveel keuze dat je anders door de bomen het bos niet meer ziet. En anders klop je even bij mij aan: ik help je graag verder 😉
Ook Ilse van Het zusje van Saar vertelt haar persoonlijke verhaal over een uniek bedrijf, namelijk een webshop in tweedehands positie- en kinderkleding.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Het zusje van Saar te starten en wat kwam daar allemaal bij kijken?
Nadat we zelf twee keer ouders mochten worden, ontdekten we dat positiekleding vaak maar heel kort wordt gedragen. Ik veranderde tijdens de zwangerschappen meer dan eens van kledingmaat en positiekleding in tweedehands winkels is vaak schaars. Ik heb hierdoor geregeld in grotere winkelketens gestaan, terwijl ik uit duurzaamheidsprincipe eigenlijk altijd alles tweedehands koop. Hier moesten we wat mee, vonden we. Want waarom zouden mama’s positiekleding niet delen? En waarom was hier nog geen platform voor?
Daarnaast reisde ik in 2015 voor de vierde keer naar India om meer te ontdekken over het fenomeen gendercide: massale meisjesmoord. In India (en in een aantal andere landen) worden babymeisjes geregeld verstoten in de meer rurale gebieden, vanwege hun geslacht. Heel kort gezegd zijn jongens hier een oudedagvoorziening, en meisjes kosten geld. Arme gezinnen zijn hierdoor vaak enorm wanhopig en verstoten hierdoor soms hun eigen dochters. Ik wilde dit onbekende verhaal graag vertellen en steunen. Bij Het zusje van Saar komt dit samen: met iedere aankoop steunen we het project dat ik in India bezocht en we vertellen alle klanten over gendercide. Daarnaast kunnen mama’s via Het zusje van Saar positiekleding delen.
Jullie runnen het Zusje van Saar als gezin. Hoe gaat dat in de praktijk?
De eerste anderhalf jaar dat we bestonden, heb ik overdag enkel gewerkt met Saar aan mijn zijde. Ze was tijdens het werken echt mijn maatje. Vanaf oktober 2020 gaat ze naar de gastouder voor 3 ochtenden per week en heb ik iets meer mijn handen vrij. Heel fijn, want de ondeugende peuter ontdekte een half jaar geleden dat het ontzettend leuk kan zijn om kleding uit kasten te trekken en dat is niet zo handig met een kledingwebwinkel. Mijn man helpt vaak in de avonden en samen kopen we in tijdens weekenden of vakanties. Hierbij helpt ook Jozua graag, onze zoon van 4.5 jaar. Als we borstvoedingsvriendelijke jurken bekijken, kiest hij de fleurigste jurken uit. Als het helemaal aan hem zou liggen, zou onze collectie hoofdzakelijk geel zijn denk ik.
Wat is jullie missie?
Onze missie is bijdragen aan duurzame zwangerschappen, want dit is op een laagdrempelige manier heel goed mogelijk als het om positiekleding gaat. Met onze preloved kinder- en voedingskleding en onze preloved cadeautjes hopen we meer mensen enthousiast te maken voor tweedehands items. Daarnaast willen we graag mensen bekend maken met gendercide: een voor vele onbekend fenomeen waar duizenden levens door worden aangetast. Hoe meer bekendheid, hoe meer mensen hier tegen kunnen opstaan.
Hoe krijgen jullie de items binnen en waar selecteren jullie op?
We kopen items in en krijgen geregeld donaties. Ik vind dit een enorm leuke combinatie, want als ik zelf inkoop, selecteer ik graag op smaak. Wanneer ik donaties krijg, zitten er vaak dingen tussen die nog hartstikke mooi zijn, maar die ik niet zelf zou hebben uitgekozen. Voor onze klanten is er op deze manier lekker veel keuze. Bovenal selecteer ik op kwaliteit. Het fijne van preloved items is dat wanneer een item er nog goed uitziet nadat hij al een aantal keren is gedragen, het waarschijnlijk nog lang mooi blijft.
Jullie bieden zelfs tweedehands cadeausets aan. Hoe wordt daarop gereageerd?
Heel goed! Mensen zijn superenthousiast, omdat het een heel origineel en duurzaam cadeau is om te geven en om te krijgen. Doordat we heel kritisch zijn wat de kwaliteit van de items betreft, ziet het er vaak zo goed als nieuw uit. Je kunt op deze manier en duurzaam, leuk en prachtig cadeau geven voor een hele betaalbare prijs, waarmee je ook nog eens een goed doel steunt.
Wat is je droom voor het Zusje van Saar?
Ik hoop dat Het zusje van Saar bekender wordt, zodat gendercide bekender wordt en nog veel meer mama’s positiekleding kunnen delen. Daarnaast hoop ik op een dag groot genoeg te zijn om een dappere vrouw aan te kunnen nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Sinds 1 januari van dit jaar kun je bij Het zusje van Saar ook de MOMTIME-box kopen. Een fijn pakket om me-time te creëren in de ’tropenjaren’, een gezellige kop thee met jezelf, aldus de website van Het zusje van Saar.
Ook verkopen ze prachtige kaarten om andere moeders te bemoedigen.
Recente reacties