Geschreven door Suzanne
Vandaag mogen we een kijkje komen nemen in het huis van Alberta Paardenkooper – Middendorp. Ze is schippersvrouw, woont in Maartensdijk en is mama van drie dochters.
Ze houdt ontzettend van een gezellig huis en gaat graag op zoek naar mooie vondsten om er een nog fijnere plek van te maken.
Hoi, welkom. Kom binnen! Zal ik je jas aannemen? Gezellig dat je er bent… Kom verder. Wat heerlijk dat de zon schijnt, hè! Wil je koffie, of liever thee? Ga gerust lekker zitten. O, je wilt nog even rondkijken. Ook helemaal goed!
Zo, we zijn binnen bij Alberta. Wat een sfeertje. Prachtig! Waar begon ooit jouw interesse voor interieur? En waarom geniet je er zo van om ermee bezig te zijn?
Waar ooit mijn interesse begon is moeilijk te zeggen, het zit er gewoon van jongs af aan in, denk ik. Ik had vroeger altijd een hekel aan het opruimen van mijn kamer en daar was ik rustig twee dagen mee bezig. Het resultaat was wel dat alles én opgeruimd was én een andere plek had. Ook de woonkamer van m’n ouders moest het regelmatig ontgelden. Dan versleepte ik alles van hot naar her. M’n moeder vond dat altijd prima; zij had daar niet zo’n kijk op en genoot er dan van als het weer een ‘ander’ huis was.

Je woont nu in een woonwijk in Maartensdijk. Maar dat is ook weleens anders geweest. Vertel eens…
Heb je even? Ik heb tien jaar met m’n man meegevaren in de binnenvaart. We begonnen in een voorroef* en dat is écht piepklein. We hebben een kleine tien maanden tussendoor aan wal gezeten in een gehuurd bovenhuis, ook dat was een gezellig stekkie. Toen toch weer terug naar boord, uiteindelijk zijn we zeven jaar zetschipper* op een behoorlijk groot schip geweest. Zonder verder een huis aan de wal, was dat ons thuis. Heerlijk ruim, met altijd ruimte voor logé’s. Wat een heerlijke tijd hebben we daar gehad. Twee jaar geleden kochten we een eigen scheepje. Dat is heel wat kleiner dan wat we gewend waren; maar het samen als man en vrouw kunnen runnen, zonder personeel, zagen we helemaal zitten. De woning was ook een heel stuk kleiner, de afmetingen van een stacaravan, ongeveer. Toen afgelopen jaar de opvang voor onze dochters helaas niet meer mogelijk was moesten we op zoek naar een huis. En zo zijn we op een bijzondere manier hier terecht gekomen. Ik weet dus wat verhuizen is, en hoe je inpakt… Het was vorig jaar zomer – naar dit huis – de elfde keer inpakken in twaalf jaar huwelijk. Dus reken maar uit!
Omschrijf je stijl eens. En waarom past dit zo bij jou?
Mijn stijl? Landelijk, sober, en vooral heel grijs. Ik houd echt van de warme tinten grijs. En sober, zo heet deze stijl nou eenmaal, maar echt sober is het niet in huis. Ik ben niet van maar één potje op tafel, of één bloem in een vaas. Het moet wel gezellig zijn, het liefst met heel veel kaarsjes. Er zei ooit iemand: ‘Als ik bij jou binnenstap, kom ik gewoon tot rust.’ Het mooiste compliment wat je kunt krijgen, toch? Want dat betekent dat het als een thuis voelt. Of als er iemand zegt: ‘Hé, wat is het toch weer ‘knoertgezellig’ bij je…’. Dat is toch heerlijk! Het gaat niet om dure spullen, of bepaalde merken. Het gaat om het gevoel.
Een mooi interieur is één, maar er is meer. Hoe sta je in het leven?
Een mooi interieur betekent voor mij vooral een veilige plek waar je je terug kunt trekken; waar je de mooie – kleine en grote – momenten samen als gezin kan meemaken. Dit huis hebben we niet zomaar zelf even geregeld, maar we mogen echt zien dat de Heere ons op dit plekje heeft gebracht. En dan voelt een huis nog veel fijner als thuis. Ik weet niet goed hoe dat te omschrijven, maar boven alles varen we de levenszee met Hem als Kompas. Om maar even in de scheepstermen te blijven… En dan valt al je interieur weg, joh. Je hoeft er niet slonzig bij te zitten, maar goed is goed. Het is vooral belangrijk om tevreden te zijn met wat je hebt, en dan van je fijne thuis te genieten. In plaats van naar anderen te kijken hoe zij het wel niet hebben. Uiteindelijk draait het daar allemaal niet om.

Wat is jouw tip voor een interieur dat naast stijlvol ook praktisch is? Hier in huis wonen ook drie dochtertjes, met al het speelgoed wat daarbij hoort. En dus staat er een grote oude zwarte kist naast de bank gevuld met duplo. Kist dicht, duplo opgeruimd. En de kast in de kamer is gevuld met bakken met deksels, met allerlei speelgoed en knutselspul. De dames weten gelukkig goed wat opruimen is. En zo blijft deze mama ook blij. Overdag mag de hele kamer bezaaid liggen, maar ’s avonds voor het eten wordt alles opgeruimd en is de kamer weer van mij.
We sluiten af met een paar stellingen! Brand los, zou ik zeggen…
Liever een rondje over de woonboulevard dan langs de kringloopwinkel.
Als je mij kent weet je: sowieso niet. Liever iets unieks wat je zelf opschildert, als iets nieuw kopen met kraak nog smaak. Geef mij maar ‘ouwe meuk’. Regelmatig ga ik een dagje kringlopen, heerlijk! Het gevoel dat je geen idee hebt wat je zou kunnen vinden. Super!
Ja, stiekem ben ik een beetje kringloopgek!
Als ik eenmaal iets bedacht heb en het is naar m’n zin, verander ik er voorlopig niks meer aan.
Ja. Als iets goed staat kan het rustig maanden zo blijven. Dan kan ik wel proberen om het eens om te gooien, omdat ik dat dan in m’n hoofd heb, maar dan kom ik toch weer bij het oude terug. Sommige hoekjes hebben dat gewoon. Al heb je ook plekjes waar alles altijd leuk staat, en daar verander ik dan ook naar hartenlust regelmatig
Ik zie in bijna alles wel een mooi item voor in mijn interieur.
Niet in alles, ik kan wel goed door kleuren heen kijken. Een lik verf is zo gebeurd, maar als de vorm of het model van iets niet goed is, ga ik het ook niet proberen. Het moet direct goed zijn, anders niet.
Bedankt Alberta, alsof ik even met je heb zitten kletsen in je gezellige huis!
Houd je van een gezellig praatje en plaatjes in deze stijl? Kijk dan eens op de Instagrampagina van Alberta: @tussenwal.enschip. Een tijd terug blogde Alberta af en toe op www.wonenaanboord.blogspot.nl.
Zelf aan de slag?
Hierbij Alberta’s uitleg om een houten pot
in een vergrijsde tint te verven.
Nodig:
houten pot of schaal – ontvetter – kwast –
testpotje zwarte muurverf – schaaltje water
– Ontvet de pot met een goede ontvetter
– Vervolgens ga je ‘kledderen’: doop je kwast een klein beetje in de zwarte verf en daarna in het water. Met dit dunne goedje smeer je de pot in.
– Even laten drogen en de pot droogt prachtig donker en vergrijsd op!
– Spannend? Probeer het eerst op de onderkant.
*Een voorroef is een woning op een binnenvaartschip, en dan het voorste deel van het woongedeelte.
Een zetschipper: schipper in loondienst. Hij woont aan boord en regelt alles op het schip, het is alleen niet van hemzelf.
Recente reacties