Zomer bij Theetijd – 6
Vandaag kun je het zesde artikel lezen in de zomerserie op Theetijd. Bloemen, bijen, honing, liefde voor mensen, gezonde producten, hoe zomers klinkt dat? Dit alles valt allemaal samen in het concept van De Gatherhof en De Werkbij. Lieke vertelt er je alles over. En hoe leuk… je kan er zelf ook heen!
Geschreven door Antonet
Kun je kort vertellen wie je bent?
“Ik ben Lieke Verrips, 23 jaar en ik studeer ‘Docent Beeldende Vorming’ aan de kunstacademie in Zwolle. Volgend jaar hoop ik daarmee klaar te zijn. Daarnaast ben ik ambassadeur voor het bedrijf van mijn ouders. Daarvoor beheer ik o.a. de sociale media. Verder ondersteun ik mijn vader, help ik in de tuin en de winkel en vertel ik graag over bijen, de imkerij en alles uit de tuin, de visie en achtergrond van de tuin en het bedrijf.”
Daar horen we graag meer over, vertel: Wat is De Werkbij?
“Mijn ouders hebben beide een zorgachtergrond. Mijn vader heeft een aantal jaren in het speciaal onderwijs gewerkt en van 1998 tot 2008 was hij directeur van christelijke basisschool ‘Het Mosterdzaadje’ in Gortel.
Mijn moeder werkte in de gehandicaptenzorg. Ze wilden al langer ‘iets met mensen’ doen. Daarnaast was mijn vader ook imker, dat deed hij als hobby, hij was dus in die wereld wel wat bekend.”
“In 2009 kreeg mijn vader de mogelijkheid om Imkerij De Werkbij in Rhenen over te nemen. De Werkbij was toen een imkerij met 300 à 400 bijenvolken. Daarnaast werden in de winkel honing, honingproducten en imkergereedschap verkocht. Sinds die tijd is er veel veranderd. De imkerij is één poot van het bedrijf. We verhuren bijenvolken aan bijvoorbeeld fruittelers, die bijenvolken nodig hebben voor bestuiving.”
“De verkoop van producten is vooral flink veranderd. Imkerspullen verkopen we alleen nog in onze winkel in Vaassen. Al snel na de overname van het bedrijf is mijn vader gestart met een webshop. Dat is nu ook een belangrijke poot van De Werkbij. In onze webshop vind je, naast honing, allerlei natuurlijke verzorgingsproducten. We hebben ook een heel breed assortiment aan glazen potjes, flessen en bijpassende deksels. Handig voor bijvoorbeeld eigengemaakte jam!”
“Veenendaal is echt de plek waar het gebeurt, waar het team te vinden is, waar alle bedrijfsmatige processen plaatsvinden, de productie en de verzending van bestellingen. Vaassen, onze winkel en de tuin, is vooral een fijne plek om te bezoeken. Voor onze producten zijn mensen overigens ook welkom bij Boerderijwinkel ‘Boer de Bij’ in Rhenen, dit is een streekwinkel in samenwerking met Vleesboerderij het Binnenveld.
Honing is een belangrijk product binnen jullie bedrijf…
“Dat klopt. We hebben ongeveer 25 soorten honing, in grote en kleine potjes, of zelfs in emmers voor de liefhebber. We verkopen Nederlandse soorten van eigen imkerij, of honing van andere imkerijen die wij voor een goede prijs voor hen verkopen.
“Honing is een prachtig product. Het is vloeibaar goud. Niet bepaald economisch gezien, maar qua product zelf. Er zitten veel vitaminen en mineralen in, die zitten al in de nectar van bloemen. De bijen voegen daar wat enzymen aan toe en dan krijg je een prachtig, natuurlijk product.”
Kennen wij de waarde van honing dan eigenlijk wel?
“Mohamed abo Hadida is een imker waar wij nauw mee samenwerken, hij komt uit Syrië. Hij zegt altijd: “Nederlanders zien honing net zoals jam, als gewoon broodbeleg. Ze willen het dus net zo goedkoop hebben. Maar honing is geen jam, honing is een medicijn.” Daar heeft hij gelijk in. Honing is een mooi voorbeeld om te laten zien hoeveel er in de schepping ligt wat bij kan dragen aan de gezondheid. Elke honingsoort heeft zijn eigen kracht. Heidehoning is de meest gezonde honing van Nederlandse bodem, deze honing bevat veel antioxidanten, mineralen en meer eiwitten dan andere soorten. Sommige honingsoorten zijn heel zoet en kunnen dus prima als suikervervanging in baksels of tijdens het koken gebruikt worden.”
Honing is dus gezond?
“Ja, als het op de goede manier verwerkt en gebruikt wordt, zeker! Maar is je honing boven de 40 graden verwerkt, dan breken de goede stoffen af en houd je alleen nog de natuurlijke suikers over. Het is dus geen overbodige zaak om honing bij de imker te kopen. Op een pot of fles uit supermarkt staat vaak iets van ‘herkomst EU’ of iets dergelijks; waar het daadwerkelijk vandaan komt is vaag. Je weet de achtergrond niet en weet niet hoe het verwerkt is en of het nog zuiver is.”
“Qua gebruik van honing thuis ligt er ook in een verschil hoe gezond het is. Wat ik aangaf over die 40 graden, geldt ook voor thuisgebruik. Bij thee bijvoorbeeld die nog te heet is vergaan de goede stoffen. Heidehoning is mijn favoriete honing. Wil je weten waarom? Hoor het hier!”
Hoe combineren ze de imkerij met hun zorgachtergrond?
“Vanuit hun liefde voor mensen zijn mijn ouders al snel begonnen met een samenwerking met het speciaal onderwijs uit Ede. Er zijn inmiddels al verschillende stagiaires vanuit Ede die een baan hebben in ons bedrijf. Daarnaast komt er regelmatig iemand voor re-integratie bij ons werken. De sociale kant is essentieel voor ons bedrijf, zonder deze mensen hebben we geen voortbestaan. We willen echt een sociaal-duurzame onderneming zijn. Uit liefde voor bijen én mensen.”
Wat is De Gatherhof?
“Sinds 2018 wonen we in het buitengebied van Vaassen. We hebben nu bij het huis een winkel waar onze producten te koop zijn. Aan de overkant van de weg heeft mijn vader een prachtige tuin aangelegd: de Gatherhof! (spreek uit: gaaterhof) Daarin kun je zien dat het ons niet alleen om bijen gaat. Het gaat om de natuur als geheel. In de tuin staan allerlei planten en bloemen die voedsel zijn voor insecten en voor vogels. Naast honingbijen en hommels zie ik allerlei wilde bijen en veel vlinders. Ik zie iedere dag weer nieuwe soorten die ik nog niet heb gezien, super mooi! Je kan bij ons langs komen om in de tuin te wandelen, te leren en koffie te drinken en daarnaast onze producten in de winkel te kopen. Educatie is ook een belangrijk onderdeel van onze bezigheden. De Gatherhof is een perfecte plek om te leren over de natuur. Groepen – van schoolklassen tot ouderenclubs – zijn dan ook van harte welkom voor een programma in onze tuin!”
“Mijn vader komt uit een familie met groene vingers, dus nu we hier ruimte hebben zijn we daar ook heerlijk mee bezig. Ik had geen idee, maar vind het ook ontzettend leuk om daarmee bezig te zijn. We kweken veel plantjes vanuit de zaadjes op en zetten ze daarna in de tuin. Zaad van uitgebloeide bloemen verzamelen om weer te kweken of weg te geven vind ik ook heel leuk.”
Wat doe jij voor De Werkbij en De Gatherhof?
“De laatste tijd ben ik ambassadeur, ik ben echt trots op wat ze hier hebben bereikt. Mijn ouders hebben best wat mee gemaakt, dat ze nu zoiets moois bereikt hebben vind ik echt heel gaaf. Een aantal weken terug hadden we bijvoorbeeld een bedrijfs-BBQ met 30 man.”
“De jongeren die als stagiaires vanuit het SBO kwamen, zijn zó enorm gegroeid. Ze hebben ieder hun eigen taak in onze bedrijf. Richard is chef glas: hij weet alles wat betreft de glazen potten en de voorraden daarvan. Pieternel is van de bestellingen. Zij zorgt voor het verzamelen van de producten, het inpakken en de verzending. Het digitale systeem is zo gebouwd (en wordt constant verbeterd) zodat het voor iedereen makkelijk is te bedienen.”
“De stagiaires van toen zijn vier volwaardige collega’s. Het is een doelgroep die zogenaamd afstand heeft tot de arbeidsmarkt. Mijn vader (en ik met hem) vindt die term vreselijk. De arbeidsmarkt heeft juist afstand van deze mensen genomen, niet andersom. Je ziet dat deze mensen vaak belanden in productiewerk, lopende band, zeg maar. Het zou mooi zijn als iedereen een baan krijgt waarin je kunt ontplooien en zinvol werk mag doen! Dat is toch logisch?”
Wat zeg je tegen iedereen die langs wil komen?
“Zeker komen! De tuin is een leuke plek om te bezoeken in combinatie met de winkel. De tuin is ongeveer 2000 vierkante meter groot. Planten, bloemen, groente en fruit, alles is er te vinden. Je kunt inspiratie opdoen voor je eigen tuin, of tot rust komen. Rondom is een prachtig fietsgebied.”
Te combineren zijn bijvoorbeeld ook:
* Vliegveld Teuge, bij mooi weer een komen en gaan van vliegtuigjes en parachutespringers (4 km)
* Deventer heeft misschien wel de mooiste binnenstad van Nederland! (12 km)
* Genieten en ontspannen bij recreatieplas Bussloo (12km) of het Kievietsveld (7 km)
* Wandelen in de bossen van de Kroondomeinen bij Apeldoorn (9 km)
* Hof van Twello schijnt een heel leuk blotevoetenpad te hebben (9,5 km)
Wat is jullie doel?
“Daarover heb ik het meeste denk ik wel gezegd, mijn vader zit op zijn knieën naast me in de tuin, ik zal het hem vragen”
Kees Verrips: “We hebben twee doelen, die we zelf na willen streven, maar die we ook uit willen dragen naar anderen en hen daarmee willen inspireren. Als eerste dat iedereen naast elkaar in het leven evenveel recht op arbeid heeft. Dat iedereen in zijn eigen broodwinning kan voorzien. Ten tweede gaat het erom dat iedereen aandacht, liefde en zorg voor schepping krijgt en houdt. Het gaat om de impact van die twee. Hoe meer mensen het zien en beleven en geïnspireerd raken, hoe mooier het is. Wat ons drijft en inspireert is dat ik merk dat christenen soms ver van de natuur staan. Dat zou anders kunnen.”
Lieke loopt verder door de tuin en neemt het interview weer over. “In de Nederlandse Geloofsbelijdenis wordt ook gesproken over de natuur als middel om God te leren kennen. ‘Wij kennen Hem door twee middelen. Ten eerste door de schepping, onderhouding en regering van de hele wereld. Want deze is voor onze ogen als een prachtig boek, waarin alle schepselen, groot en klein, de letters zijn, die ons te aanschouwen geven wat van God niet gezien kan worden, namelijk Zijn eeuwige kracht en Goddelijkheid.’ De natuur is dus een prachtig boek. Ook door de schepping te ervaren en er te zijn, in de tuin, het bos of waar dan ook. Door om je heen te kijken leer je het te zien. Door te kijken doe je kennis op. Dat vind ik prachtig.”
Meer weten en lezen? Volg de WerkBij en de Gatherhof op Instagram of FaceBook en de website.
Bedankt, Lieke, dat je zo enthousiast wilde vertellen over jullie bedrijf. Ik heb heel wat geleerd. Ik zal eerlijk toegeven dat mijn honing uit de supermarkt kwam en ik direct het potje gecheckt heb en inderdaad… geen idee waar het gemaakt is! Maar wat me vooral raakt is jullie concept, ik vind het prachtig wat jullie doen en hoop dat jullie voor veel anderen een inspiratiebron zullen zijn!
Recente reacties