Zwangerschap & geboorte – 1
Omdat ik op dit moment ruim 34 zwanger ben van ons derde kindje, leek het me leuk om op Theetijd een aantal blogs te wijden aan het thema ‘Zwangerschap en geboorte’. Vandaag deel 1 in een driedelige serie, waarin Rianne Versteeg – Aantjes vertelt over haar boek ‘Zuiver Zwanger’.
Geschreven door Suzanne
Even voorstellen…
Ik ben Rianne Versteeg, 32 jaar, getrouwd en we hebben samen 4 kinderen. Ik ben graag creatief bezig: handletteren of naaien, maar ik houd ook van cadeautjes leuk inpakken. Verder heb ik een passie voor alles rondom baby’s en zwangerschap. Namen vind ik heel leuk: wij hebben zelf ook nagedacht over de betekenis van de namen van onze kinderen.
Sinds kort heb ik mijn eigen praktijk als doula: praktijk Febe.

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven over de zwangerschap en bevallen, speciaal voor christelijke vrouwen? Zwangerschap en kinderen zijn een teken dat God bestaat! Tijdens mijn eigen zwangerschap heb ik heel erg gezocht naar christelijke websites voor zwangere vrouwen. Hoe kan je God betrekken bij je zwangerschap? Eerst dacht ik: ‘Wat jammer dat het er niet is.’ Maar ik dacht al heel snel: ‘Volgens mij is dit iets wat ik mag gaan doen! Misschien mag ik dat boek wel gaan schrijven.’ Ik ben gewoon begonnen met schrijven. Wel vroeg ik me af: ‘Gaat dit echt een boek worden?’ Maar elke keer pakte ik het toch weer op! Steeds werd mijn overtuiging bevestigd. ‘Dit is jouw plekje, dit boek is voor jou’, van God. Zo is mijn schrijfsel steeds verder uitgegroeid. Uiteindelijk heb ik het opgestuurd naar een uitgeverij. De eerste uitgeverij, Gideon, was heel enthousiast. Toen kon ik de twijfel of mijn schrijfsel een boek mocht worden echt loslaten. Het ging écht gebeuren! Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik gaan schrijven, ongeveer 11 jaar geleden. Het is steeds in fases gegaan.
Na mijn vierde kindje voelde ik: nu is het boek klaar. Wel blijf ik mooie dingen tegenkomen. Die zou ik nu wel toegevoegd hebben. Maar gelukkig kan ik deze delen op Facebook en Instagram.
Het schrijven was eerst vooral voor mezelf. Ik wilde God zoeken in deze dingen en ik was heel nieuwsgierig naar wat mij vanuit de Bijbel zou bemoedigen. Het was voor mij echt een groei in mijn geloof! Rust en vertrouwen vinden voor de bevalling. Dat God mij erdoorheen zou helpen en het beste met mij voor heeft. Tijdens een zwangerschap voel je je anders, je bent anders, alles werkt anders. Deze periode van verandering is een mooi moment om groei door te maken. Je kunt jezelf dan afvragen: hoe wil ik hierin staan? Hoe sta ik tegenover God? Je bent heel kwetsbaar en hebt dus juist nu onderwijs nodig uit de Bijbel.
Je hebt er negen jaar over gedaan tot het uiteindelijke resultaat. Vertel eens iets over het proces. Hoe heb je dat ervaren?
Het schrijven ging best wel vanzelf. In mijn hoofd vormde zich de tekst en daarna zette ik het op papier. Het werd steeds meer een geheel en steeds kwam ik hier of daar weer iets tegen wat in mijn toekomstige boek paste.
In een preek werd een bepaalde tekst aangehaald. De zorgende kant van God kwam daarin naar voren en dat leek me mooi om ook toe te voegen. Zo groeide het boek steeds een stukje verder. Het was ook een proces in onzekerheid en twijfel. ‘Wie ben ik, dat ik een boek denk te kunnen gaan schrijven? Wat zal iedereen ervan vinden?’ Maar daarmee mocht ik steeds teruggaan naar God. Ik mocht mezelf toespreken: dit is jouw talent en je bent niet afhankelijk van het oordeel van anderen. Mijn waarde hangt niet af van iemand anders, ik ben het net zoveel waard als iedere andere schrijver om dit boek te schrijven. Het heeft me ook zelfvertrouwen gebracht!
Meestal schrijf je in opdracht van een uitgever en schrijfcoach. Maar ik mag zeggen dat ik het schrijven met God heb gedaan, dat is voor mij een middel geweest om mijn geloof te verdiepen. Ik had Hem steeds opnieuw nodig in het schrijfproces.
Chantal Helsloot Photography
Heb je ervoor gekozen om aandacht te besteden aan een zwangerschap na het verlies van een kindje tijdens of vlak na de zwangerschap?
Ik heb wel genoemd: soms loopt het anders dan gehoopt en soms komen er ook tijdens je zwangerschap hele moeilijke dingen op je pad. Ook in die moeilijke tijden is God dezelfde, trouwe Vader.
Maar ik heb dit thema verder niet heel uitgebreid beschreven. Wel heb ik daar veel over nagedacht. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik niet de persoon ben om daarover te schrijven. Ik heb dat zelf niet doorgemaakt en beleefd, dus daarom zag ik het beschrijven van dat thema niet als mijn taak. Zo was het ook met het thema ‘ongewenste kinderloosheid’. Ik heb het losgelaten, het is goed zo.
Wat wil je vrouwen vooral meegeven tijdens hun zwangerschap en erna?
Als eerste: dat ze het niet alleen hoeven te doen. Dat je God erbij mag en kan betrekken en dat je Hem mag vragen om vertrouwen, rust en vrede. Je gedachten en zorgen delen met de Schepper, dat kan heel veel rust geven!’Vertrouwen’ is het sleutelwoord, met name richting de bevalling. Het kan zo helpend zijn als je er niet met angst in gaat. Tegenwoordig moet een bevalling in hokjes en vakjes passen. Bij sommige vrouwen duurt het langer en gaat het anders. Het is voor iedereen weer verschillend en dat is vaak geen reden om je zorgen te maken. Bevallen is een natuurlijk proces. Al zou je nooit naar een verloskundige of zwangerschapscursus gaan, dan nog weet je lichaam wat ze moet doen om te baren.
Ik heb ook wel aandacht gegeven aan natuurlijk bevallen. Hoe zou een natuurlijke bevalling eruit kunnen zien? Dat is iets waar je over na kunt denken. Ik noem ook onderwerpen als keizersnede en inleiding, omdat dit ook de realiteit is. Maar de focus ligt op de natuurlijke bevalling. Het is heel erg mooi als je dat mee kan maken. Ik noem ook natuurlijk ouderschap. Wat ik hoop dat duidelijk is: iedereen vindt er zijn eigen weg in. Niks is goed of fout. Uiteindelijk maak je je eigen keuzes. Vraag je steeds af: ‘Hoe zou God dit bedoeld hebben? Hoe zou het oorspronkelijk bedoeld zijn?’
In reguliere bronnen wordt soms gehamerd op ‘de kracht in jezelf’ waarop je mag vertrouwen. Ik lees dat anders: ja, er is ook kracht en wijsheid in jezelf, maar die kracht en inzichten komen door de Heilige Geest.
Uit welke bron haal je je informatie? Waar ben je op afgestemd? Het is heel belangrijk om zuivere bronnen te raadplegen.
Je boek is nu ruim een jaar uit. Wat zijn de reacties op je boek? In wat voor opzicht voorziet het in een behoefte?
Ik had gehoopt dat ik reacties en feedback zou krijgen en dat is ook zeker gebeurd. Het varieert heel erg, sommige mensen vertellen hun hele verhaal. Wat het boek voor hen betekend heeft. Ik krijg korte en lange reacties. Soms ook heel concreet: deze tip heeft mij geholpen tijdens de bevalling! Als elke zwangere vrouw er maar iets kan uithalen ben ik al heel tevreden. Je kan niet van elke bladzijde heel enthousiast worden.
God kan door mij heen iets betekenen voor een ander. Dat maakt mij nederig, dat Hij daarvoor mijn woorden wil gebruiken. Van sommige reacties werd ik echt stil. Heel bijzonder!
Wat hebben je tienerjaren je gekost en gebracht?
Op de middelbare school kreeg ik CVS: chronisch vermoeidheidssyndroom. Vermoeidheid door de ziekte van Pfeiffer werd chronisch. Ik had heel weinig energie en veel pijn. Dat belemmerde alles. Ik werd opgenomen in een revalidatiecentrum en dit had ook mentale gevolgen. Lichaam en geest hebben een enorme wisselwerking. Ik ben heel erg ziek geweest, maar ik wist: ik ben niet alleen. God is bij machte om mij te genezen. Al heb ik dat heel lang niet zo ervaren. Totdat Hij mij op een dag wel genezen heeft. Het is echt een soort aanraking geweest. Mijn benen voelden eerst steeds loodzwaar, maar daarna voelde het licht. Het was in een weekend dat ik naar mocht. Het was echt een omslag; in de week daarna ik werd ik door de arts genezen verklaard! Ik heb nóóit meer een seconde getwijfeld aan Gods almacht! Mijn leven is totaal veranderd daarna: ik kon alles weer! Dat ik zo plotseling genezen was zorgde voor verschillende reacties vanuit mijn omgeving. Van: ‘Het zat vast tussen je oren,’ tot mensen die echt verwonderd waren. Ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Het heeft mij zó bekrachtigd in mijn geloof. Het was een enorme doorbraak, kan ik wel zeggen. Het is echt de moeite waard om je leven met Hem te delen. Ik ben in de tijd van mijn ziekte wel heel verdrietig geweest: waarom maak ik dit mee? Ik ben ook echt wel ongelukkig geweest. Maar nooit echt kwaad op God. Ik voelde heel erg: er is ziekte, maar dat is niet omdat God het gewild heeft. Misschien is het de gebrokenheid waarin we leven.
Ik zat eerst op het vwo, maar ik kon na het vierde jaar niet meer naar school vanwege mijn ziekte. Op mijn 18e ben ik genezen, maar ik kon toen uiteraard geen examen doen. Via het VAVO heb ik uiteindelijk een havodiploma gehaald. Carrière maken boeide mij niet meer: ik had verkering en wilde heel graag trouwen en moeder worden! Ik werkte in een boekwinkel. Ik had echt een paar jaar stilgestaan voor mijn gevoel, dus voor mij waren heel andere dingen belangrijk geworden dan het hebben van een goede baan.

En nu de jongste op school zit, ben je een opleiding tot doula gaan volgen. Wat is het en waarom heb je ervoor gekozen dit te gaan doen?
Een doula zorgt voor een stukje mentale zorg. De verloskundige zorgt voor fysieke zorg. Een doula neemt dus als het goed is niet de plaats in van de verloskundige. De doula is er voor vrouwen die er behoefte aan hebben om in gesprek te gaan over hun vragen, wensen en angsten. En dat er tijdens de bevalling iemand is die bekend is, ondersteunt, erbij blijft, op allerlei manieren. Als doula verricht je hand– en spandiensten. Ik kan bijvoorbeeld de partner laten zien hoe hij de vrouw kan helpen bij het opvangen van de weeën. Je kunt er als vrouw ook voor kiezen dat na de bevalling bij je kom en dan hebben we het bijvoorbeeld over: ‘Welke dingen vind je moeilijk in het moederschap?’ Ik help je dan bij wat je nodig hebt. Het is heel persoonlijk. En het kan voor, tijdens en na de bevalling worden ingezet.
Doula betekent: dienende vrouw. Het hele proces van moeder worden kan je overvallen. Daarom geeft een doula veel informatie om je voor te bereiden op de bevalling. Eigenlijk is alles mogelijk: een los consult vooraf, of juist naderhand. En natuurlijk kan je ook kiezen voor een compleet pakket. Het is echt een extra stukje ondersteuning. Een verloskundige heeft daar niet altijd de tijd voor. Als doula bouw je rustig een band op met de moeder en vader in spé. Sommige vrouwen hebben daar geen behoefte aan, maar voor anderen kan het echt helpend zijn.
Het vak van doula is de afgelopen tien jaar in opkomst gekomen. Tijdens het schrijven kwam ik erachter dat dit heel dicht bij mijn hart ligt. Bevallingen zijn niet te plannen. Maar je kunt je er wel (praktisch en mentaal) op voorbereiden en werken aan een goede mindset. Maar de rest wel en dat is wat laagdrempeliger. Ik vind het belangrijk dat beide partners met vertrouwen de bevalling in gaan.Dit is voor mij echt met mijn hart te doen. Het sluit zo goed aan omdat dit helemaal bij mij past. Dit werk is mij op het ljif geschreven. Ik heb niks te maken met de medische beslissingen die een verloskundige maakt. Ik richt me echt op de moeder en haar partner: ‘Begrijpen zij wat er gebeurt? Heeft ze misschien koude voeten? Weet hij wat hij voor haar kan doen? ’
Mijn plan is om voor iedereen open te staan. Maar ik vind het wel heel mooi als ik christelijke christen cliënten heb. Voor mijn gevoel is het wel een meerwaarde als je christelijk bent. Dan kun je God aanroepen als het moeilijk is. Hij is de geestelijke Meestrijder! Ik denk dat het ook heel fijn is als je doula dezelfde levensovertuiging heeft als jijzelf. Ze staat aan je zijde op zo’n belangrijk moment in je leven! Ik heb inmiddels de theorie van de opleiding afgerond, maar ik moet nog een paar stages lopen. Inmiddels heb ben ik mijn eigen praktijk gestart: praktijk Febe. Ik doe nu soms al wat doula-werk, maar ik hoop dit jaar mijn opleiding af te ronden en mijn diploma in handen te krijgen. Daar kijk ik ontzettend naar uit!
Zuiver zwanger is ook te volgen op Instagram. Daar deelt Rianne regelmatig nieuwe informatie rondom zwangerschap en bevalling. Last but not least:
Rianne en Maartje (Goedgeweven.nl) zijn afgelopen december Zuiver Zwanger DE PODCAST gestart. Om de week bespreken zij alles wat je als zwangere of net-moeder wilt horen. Hier kun je de podcasts beluisteren.
Recente reacties