Samenstelling: Suzanne
Even voorstellen…
Wij zijn Prempaul en Alice Pulipati-Jacobse. Prempaul is geboren en getogen in India en ik in Nederland. Wij zijn in 2016 getrouwd, hebben drie kinderen en wonen in India. Daar hebben we de Living Bread Foundation opgericht waar we ons dagelijks voor inzetten.
Hoe is jullie werk in India gestart?
Samen hadden we de overtuiging dat we in Gods Koninkrijk dienstbaar wilden zijn. We wisten toen nog niet precies hoe. Daar hebben we veel voor gebeden. Tijdens onze verkeringstijd heeft Prempaul een DTS training gedaan. Voor deze training is hij in sloppenwijken geweest om daar te evangeliseren. Dat heeft hem diep geraakt en overtuigd dat dit het werk was waar de Heere hem voor riep.
Om het werk vorm te geven en fondsen te kunnen werven in Nederland hebben we met verschillende organisaties contact gelegd om aansluiting te zoeken en ons project in India te starten. Dit was geen eenvoudige zoektocht. De economie in India groeit hard. Gebaseerd op het bruto nationaal product is India momenteel zelfs nummer 5 op de lijst met grootste economieën. Daarom trekken organisaties zich juist terug uit India of willen ze er geen projecten starten. Helaas is de praktijk niet zo eenvoudig. De rijken worden steeds rijker, maar de allerarmsten merken weinig van de groeiende economie. Het gat wordt dus steeds groter. Daarnaast is het kastenstelsel ook nog altijd merkbaar in de samenleving. Officieel is dit al afgeschaft in 1949, maar in de dagelijkse praktijk is dit nog overal merkbaar. Dit zorgt ervoor dat de bereidheid tot het geven van hulp aan de allerarmsten, die als kastelozen worden gezien, zeer laag is.
Uiteindelijk kwamen we in contact met stichting Samen op de Bres. Zij stelden hun rekeningnummer beschikbaar, zodat we giften konden ontvangen en zo hebben we in 2016 in India de Living Bread Foundation opgericht. Tijdens ons verlof in 2017 kwamen we in contact met stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC). Omdat zij naast de financiële administratie ons ook konden adviseren rondom allerlei stichtingszaken, zijn we met hen gaan samenwerken en vallen we nu als project onder HVC. Op deze manier kunnen onze donateurs gebruik kunnen maken van hun ANBI status. Wel zijn we met onze werkgroep zelf verantwoordelijk voor het verzamelen van voldoende inkomen om de projecten te financieren.
Wat houdt de Living Bread Foundation in en hoe zijn jullie op deze naam gekomen?
De naam van de Living Bread Foundation is gebaseerd op Johannes 6:51: ”Ik ben het Levende Brood Dat uit den hemel nedergedaald is; zo iemand van dit Brood eet, die zal in der eeuwigheid leven. En het brood dat Ik geven zal, is Mijn vlees, hetwelk Ik geven zal voor het leven der wereld.” De Living Bread Foundation richt zich op evangelisatie en praktische hulpverlening aan arme gezinnen in het Bapatla en Guntur district in India.
Welke projecten lopen er momenteel?
Elke week zijn er evangelisatiediensten in ons kerkje, wordt er op verschillende plaatsen zondagsschool gehouden en bezoeken we sloppenwijken waar we bijeenkomsten houden. De mensen in de sloppenwijken werken en wonen op de vuilnisbelten. Door afval te verzamelen proberen zij in hun levensonderhoud te voorzien. Vaak hebben zij maar net genoeg voor 2 maaltijden per dag. Als ze door omstandigheden, zoals ziekte of weersomstandigheden geen afval kunnen zoeken, hebben ze niets. Daarom delen we na elke bijeenkomst fruit uit en bij bijzondere gelegenheden zoals Kerst en Pasen delen we ook matten, dekens en/of rijst uit.
Met ons sponsorproject geven we kinderen uit arme gezinnen de mogelijkheid om naar school kunnen gaan. We geloven dat onderwijs de sleutel is naar een betere toekomst en willen daar dus in investeren.
Naast deze doorlopende projecten hebben we ook een noodfonds. Van daaruit kunnen we hulp geven in onverwachte situaties, zoals het (deels) bekostigen van medische zorg of hulppakketten uitdelen. Dit hebben we begin december nog gedaan in de sloppenwijken, nadat de cycloon Michaung het voor deze mensen tijdelijk onmogelijk maakte om hun werk te doen.
Hoe bereiken jullie hen?
Wekelijks bezoeken we de sloppenwijken. We zingen en bidden met hen en leggen een gedeelte uit de Bijbel op eenvoudige wijze uit. Toen we de eerste keren kwamen durfden ze eigenlijk niet zo goed contact te leggen. Ze waren gewend dat iedereen contact vermeed en hen behandelde als het uitschot van de samenleving. Ondertussen weten ze dat we elke week terugkomen en fruit voor hen meenemen. Gaan ze het gesprek met ons aan en vertellen ze over hun ervaringen in het leven. Daardoor kunnen we ook heel persoonlijk met hen in gebed gaan om samen hun blijdschap, zorgen en verdriet bij de Heere te brengen.
Wat zijn uitdagingen?
Een grote uitdaging is de manier waarop we ons werk moeten doen. Allereerst moeten we altijd met voorzichtigheid handelen om geen aandacht van overheidsinstanties te trekken. Dit vanwege de gevolgen die dit kan hebben voor ons als christelijke stichting. Maar ook in de sloppenwijken zelf is het een uitdaging om de hulp die we willen geven aan te passen aan deze groep mensen. Veel projecten die in een andere groep van de samenleving wel zou werken, zijn niet passend voor deze mensen. Ze zijn nooit naar school geweest, moeten elke dag overleven en kunnen dus vaak niet overzien dat hun handelen vandaag invloed heeft op hun toekomst. Ze hebben vaak ook geen besef van dagen, maanden of jaren zodat het maken van afspraken lastig is. We zien hierin gelukkig wel verandering komen, maar dit gaat wel heel langzaam. Het is dus een grote uitdaging om nieuwe projecten passend te maken voor deze doelgroep.
Voor het praktische stuk van de stichting ervaren we uitdagingen in het aantrekken van voldoende sponsorouders en algemene financiële middelen, liefst in de zin van vaste sponsoring. Dit geeft vastere inkomsten en daarmee kunnen we beter beslissen om nieuwe projecten te starten. Maar uiteraard is alle financiële steun welkom. Ook is het een uitdaging om voldoende vrijwilligers te vinden om het werk in Nederland te doen.
Wat is jullie wens voor de toekomst?
We zouden heel graag meer hulpprojecten starten om de leefomstandigheden van de mensen in de sloppenwijken te verbeteren en de toekomstige generaties helpen om zelfstandig in voldoende levensonderhoud te voorzien. Maar ons grootste verlangen is dat de bevolking van India de Heere mag leren kennen als hun Zaligmaker. In deze periode mag de kerstboodschap weer klinken. De boodschap van licht en vrede op de uitzichtloze vuilnisbelten. Dat blijft toch bijzonder. Wat zou het groot zijn als het Licht der Lichten op mag gaan in de harten. Niet alleen van deze mensen, maar overal op deze wereld.
Wat zou je willen zeggen tegen vrouwen die dit lezen?
Aan iedereen die dit leest willen we vragen om te bidden voor het werk in Gods Koninkrijk, zodat dit wereldwijd tot zegen mag zijn. Maar ook specifiek te bidden voor de noden van de mensen in India. Voor de christenvervolging die groeit en de dagelijkse moeilijkheden van heel veel gezinnen, in het bijzonder de mensen in de sloppenwijken.
Maar naast gebed is er ook financiële steun nodig. Zonder dat kunnen wij het werk niet doen. En mocht je tijd hebben om je in te zetten voor je naaste in India? Dan verwelkomen we je graag als vrijwilliger…
Website | www.livingbreadfoundation
Instagram en Facebook | Living Bread Foundation
Email | livingbreadfoundation16@gmail.com
Inschrijven voor de nieuwsbrief | https://www.livingbreadfoundation.nl/nieuwsbrief/
Recente reacties