De Instagrampagina van Flore_schrijft wekte mijn interesse. Waarom koos deze vrouw ervoor om via Instagram aandacht te vragen voor kindermishandeling? Wat is haar drijfveer en welke verhaal gaat er achter schuil? Lees vandaag mee Flore-schrijft erover vertelt.
Geschreven door Antonet
Kun je kort iets zeggen over wie je bent?
“Hoi, leuk dat je me wilde interviewen! Ik zal me eerst even voorstellen, ik ben een (pleeg)mama van 40 jaar jong en ik ben jeugd- en gezinsprofessional. Het omgaan en het begeleiden van de kinderen en gezinnen vind ik erg leuk om te doen. Omdat ik pleegouder ben, heb ik thuis ook veel te doen dus ben ik ook veel thuis te vinden. Daarnaast probeer ik momenten voor mezelf vrij te maken, dat lukt de ene week beter als de andere week, maar dat zal herkenbaar zijn voor de moeders onder ons:) dan lees en schrijf ik graag.”
“Op vrije dagen of momenten gaan we met ons gezin graag de natuur in, wandelen door het bos of langs het strand, schelpen zoeken, rennen en klauteren door de duinen, nieuwe dingen ontdekken, dieren spotten, enz. Steeds weer verwonderen we ons over de schepping, hoe mooi en bijzonder alles geschapen is, elke jaargetijde weer anders, één van de dingen die we de kinderen graag meegeven, de verwondering en het zorgen voor de natuur.”
Ik las dat je gaat schrijven over kinderen, trauma, hechting en pleegzorg, waarom doe je dat?
“Eind november heb ik een Instagram account aangemaakt, dat is nog maar kort geleden, en hoop op nog wat volgers natuurlijk! Ben je geïnteresseerd? Welkom om mij te volgen via flore_schrijft. Met dit account wil ik mijn volgers op de hoogte houden van allerlei informatie over de onderwerpen waarover ik schrijf, dat is voornamelijk over kinderen, hechting, (vroegkinderlijk) trauma en pleegzorg. Ik krijg vaak vragen over deze onderwerpen, als je dan in gesprek bent merk je dat er veel leeft onder ouders, maar ook in de zorg en het onderwijs! Veel vragen over opvoeding, over hoe om te gaan met bepaalde problematiek, vragen over pleegzorg en derg. Er is behoefte aan informatie!”
“Ook wil ik graag proberen om elk jaar een onderwerp extra uit te lichten, dit jaar heb ik gekozen voor kindermishandeling, dat is best een zwaar onderwerp, maar het is ook een belangrijk onderwerp waarvan ik merk dat het vaak onderbelicht blijft. Er is schroom en angst om hierover te praten, en dat snap ik ook wel. Met meer informatie hoop ik dat het helpend is om hierover in gesprek te gaan met elkaar, en ook hierin te zorgen voor elkaar.”
“Daarnaast ben ik met al deze onderwerpen dagelijks intensief bezig en vind ik het mooi om alle ontwikkelingen op deze gebieden op de voet te volgen, me erin te verdiepen en daarover te delen zowel als professional en als ervaringsdeskundige.”
Je schrijft dat je zelf ervaringsdeskundige bent, met alle schroom, wil je daar iets over kwijt?
“Ja daar wil ik wel iets over kwijt hoor, ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van VCT (Vroegkinderlijk Chronisch Trauma) vanaf jonge leeftijd heb ik te maken gehad met seksueel geweld. Dat heeft veel impact gehad op mijn leven, en die impact blijft. Toch heb ik me ondanks alles goed kunnen ontwikkelen, het heeft wel langer geduurd als ‘normaal’, ik had b.v. overal wat meer tijd voor nodig. Dat komt o.a. omdat ik een verminderde tot vaak geen concentratie had om te leren, één van de gevolgen van PTSS (posttraumatisch stresssyndroom). PTSS kun je krijgen als gevolg van trauma(‘s). Uiteindelijk heb ik op latere leeftijd alsnog kunnen bereiken wat ik graag wilde!”
“Ik heb ook een diepe overtuiging dat ik door de vreselijkste ervaringen in mijn jonge leven tot zegen mag zijn voor anderen. Het geweld is ook de grondlegger van het worden van hulpverlener en pleeggezin. Ik had en heb nog steeds een groot verlangen om kinderen een veilig en gezellig thuis te geven. Mijn eigen traumatische verleden mogen inzetten en omzetten(!) om andere getraumatiseerde kinderen te helpen, veiligheid te geven, voor hen te zorgen, en liefde te geven. Ik ervaar het als een opdracht en als een gave uit Zijn hand. Naast studie wat ook belangrijk is, helpt de ervaringsdeskundigheid mij enorm, ik weet vaak heel goed wat er gebeurt in hun hoofden en wat ze daarbij nodig hebben, dat is een grote schat aan (ervarings)deskundigheid. Maar ook het geloof in God, God wil hoop, genezing, zegen en ontwikkeling geven. Voor Hem is niets onmogelijk!”
In dit jaar richt je je vooral op het onder de aandacht brengen van kindermishandeling, vertel eens.
“Ja, ik wil me dit jaar richtten op het extra onder de aandacht brengen van kindermishandeling. Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem en het wordt nog te vaak onderschat. En ondanks veel inzet en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog. Elk jaar worden er meer dan 119.000 kinderen mishandeld! Dat is gemiddeld 1 kind per klas, denk er maar eens bij na. De meeste mensen denken dat kindermishandeling wel voorkomt maar dat het bij de buren is, niet bij familie of in eigen vriendenkring. Daarbij komt dat 1 op de 6 volwassenen weleens kindermishandeling heeft gezien maar er niets mee heeft gedaan. Als er onderwerpen voorbijkomen zoals momenteel over corona dan hebben we het daar met z’n allen over, maar over kindermishandeling doen we dat niet.”
“Zelf kreeg ik in mijn jonge leven wel hulp, er waren dus hulpverleners om mij heen, ze hadden ook vermoedens, dat vermoeden is zelfs ook uitgesproken, maar ze hebben nooit doorgepakt (durven doorpakken?). De situatie blijft dan hetzelfde en daardoor komt er meer schade. Ook merk ik in mijn werkomgeving dat er veel schroom is en angst om kindermishandeling onder de aandacht te brengen. Ik wil mensen stimuleren dat ze een verschil kunnen maken voor een kind. Als er meer informatie is, is het ook makkelijker om het erover te hebben.”
“Mishandelingen geven namelijk veel schade, het brengt veranderingen teweeg in de hersenen en het veroorzaakt letsels. De effecten daarvan komen vaak pas vele jaren na het stoppen van de mishandeling voor het eerst of in alle hevigheid naar boven. Ook kan de schade verankerd raken in je persoonlijkheid b.v. door een complexe posttraumatische stress stoornis (CPTSS). De gevolgen zijn vaak ingrijpend en kunnen het leven van een slachtoffer langdurig bepalen. Als er geen (her)erkenning is en er niet wordt gewerkt aan herstel kan dat zelfs het leven lang zo blijven. De mensen die dit overkomen leven met angsten, schaamte en verdriet. Praten erover is vaak moeilijk, en omstanders van de slachtoffers willen of durven vaak niet te luisteren of kijken weg. Terwijl het cruciaal is of slachtoffers wel of geen steun uit de omgeving ontvangen, cruciaal voor het ontwikkelen van b.v. PTSS. Delen is een onderdeel van traumaverwerking. En juist daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen om dit taboe te doorbreken. Zeker ook in onze christelijke leefwereld.”
Wat inspireert jou om je verhaal te delen en wat zou je willen bereiken?
“Het inspireert mij om mijn verhaal en/of ervaringen te delen als professional en als ervaringsdeskundige, het vele van wat ik geleerd en ervaren heb wil ik graag inzetten om anderen te inspireren, te helpen, informatie te geven, en wat er zoal nog meer op mijn pad komt.”
“Door mijn verhaal en/of ervaringen te delen, hoop ik ook anderen te inspireren om open te zijn, dat hoeft natuurlijk niet op sociale media, maar misschien is het een duwtje in de rug om iets te vertellen aan een vertrouwd iemand, waardoor er b.v. goede hulp kan worden ingezet, of dat er meer begrip komt voor een situatie of een beperking vanuit trauma, dat er meer zicht komt op kindermishandeling dat we daar het gesprek over aan durven te gaan, durven te signaleren!”
“Daarnaast wil ik ook graag laten zien dat je ondanks trauma’s wél goed kunt ontwikkelen, God wil hoop en genezing geven! Zo laten ook studies zien dat de hersenen nieuwe verbindingen blijven leggen, dat is mooi nieuws. Door (her)erkenning, begrip, praten, liefde en meeleven en goede therapie is er veel winst te behalen, hoe eerder hoe beter natuurlijk!”
Heb je vragen of wil je iets kwijt? Stuur gerust een privébericht via Instagram @flore_schrijft of stuur een mailtje naar flore_schrijft@hotmail.com
Bedankt dat je jouw verhaal hier met ons wilde delen. Er mooi om te horen dat jij je inzet voor deze thema’s. Indrukwekkend ook dat kindermishandeling zo vaak voorkomt… om stil van te worden!
Recente reacties