Vandaag gaan we in gesprek met Marjon. Zij trouwde een aantal jaren geleden met een man die schipper is. En dus betekende dat voor Marion dat ze ‘de wal’, zoals ze dat noemen, verruilde voor een schip. Samen wonen én werken en altijd op het water zijn. Hoe is het om een schippersvrouw te zijn? Ik vroeg het aan Marion. O, en dat een schip niet hoeft onder te doen qua inrichting bewijzen de foto’s wel. Marjon geeft ons namelijk ook een klein inkijkje in haar interieur.
Geschreven door Antonet
Hoe ben je op een schip terecht gekomen?
“Ik ben getrouwd met Niels, die schipper is. Samen hebben we een schip gekocht, en mogen daar nu al bijna 4 jaar op varen.”
Hoe is het om schippersvrouw te zijn?
“Voordat we een relatie kregen heb ik nog nooit echt te maken gehad met het schippersleven. Het was voor mij een hele omschakeling en ook een hele nieuwe wereld die open ging toen we elkaar steeds beter leerden kennen. Voordat we gingen trouwen heb ik mij daar steeds meer in kunnen verdiepen. Maar om echt zelf op een schip te wonen en samen een bedrijf te runnen, was wel wat anders. Dan besef je pas dat je echt eerst zelf moet gaan varen, voordat je weet hoe het is.”
“In het begin had ik dan ook veel moeite om mijn draai te vinden aan boord. Het is een heel ongeregeld leven. Je kunt er geen structuur in krijgen. Maar na een jaar of anderhalf (die tijd had ik zeker wel nodig), is dat wel meer bijgedraaid. Ik kan er nu ook van genieten. Dat deed ik in het begin veel minder.”
Wat zijn de leuke kanten van het varen?
“Er zijn best veel leuke kanten aan het varen. Je bent altijd samen. Je weet precies hoe de ander zich voelt. Dat kan wel eens lastig zijn als je even niet goed in je vel zit en toch op elkaars lip zit, maar de voordelen overheersen. Hierdoor blijf je wel met elkaar in gesprek en kun je de aandacht geven aan elkaar die je nodig hebt. En ook op de bijzondere momenten ben je altijd samen. Mijn man maakt de eerste stapjes van onze jongste zoontje mee en ziet hoe het oudste zoontje leert schrijven. Dat zijn momenten die je anders zou missen.”
“Maar ook het uitzicht is over het algemeen ontzettend mooi. Zeker als we naar de Main of de Moezel varen, is het ontzettend genieten. Je voelt je ‘vrij’ en ziet elke keer weer andere dorpjes of mooie plekken voorbij komen. Als we dan stilliggen het weekend proberen we op een leuk plekje aan te leggen, zodat we er vanaf kunnen en in de buurt kunnen rondkijken. Zo kun je de ene keer de bergen in en de andere keer de stad in en zie je ontzettend veel.”
Wat zijn de moeilijke dingen waar je mee te maken krijgt?
“Moeilijke dingen zijn er ook zeker. Want je kunt er bijvoorbeeld niet zomaar vanaf. Als iemand zijn verjaardag viert of je wil iets leuks gaan doen met familie of vrienden, kun je daar lang niet altijd bij zijn. Dat is best jammer, al geniet je wel veel meer van de momenten dat je wel bij familie of vrienden bent. Wat ook lastig is, is dat er een moment komt dat je kind naar school moet. Veel gezinnen brengen hun kinderen naar het internaat. Anderen hebben een huis aan de wal, waar de moeder door de weeks blijft om voor de kinderen te zorgen, terwijl vader vaart.”
“Geen van beide is een fijne optie, en de tweede optie is ook niet voor iedereen mogelijk. Als je net vaart, kun je niet gelijk een huis aan de wal kopen. Voor ons geldt dan ook dat ons zoontje binnenkort naar het internaat zal gaan. Dat is best een pittige keuze die je maakt. Voor veel mensen is dat onbegrijpelijk als je niet uit het schipperswereldje komt. Maar hoewel veel mensen het idee van een kostschool hebben, is dat absoluut niet zo. Ze doen daar veel activiteiten en zijn altijd met leeftijdsgenoten waar ze mee kunnen spelen. Veel kinderen ervaren het internaat dan ook niet als een vervelend iets, maar juist als een leuke tijd. Al is het missen van de ouders natuurlijk ook onderdeel van het geheel.”
Wat is heel anders dan je had gedacht?
“Een lastige vraag, want hoewel je een beeld hebt bij het varen, je weet ook dat je niet van te voren kunt weten hoe het zal worden. Je moet het echt ervaren voordat je weet hoe het is. Maar als ik dan iets moet noemen, is het wel het onregelmatige leven. Je weet vaak pas de ochtend zelf of het laden of lossen echt doorgaat. Je hebt geen strakke planning. En als je die hebt, kan die dezelfde dag dat je hem gemaakt hebt, nog tien keer veranderen. Je weet nooit helemaal waar je aan toe bent. Zo kun je dus inplannen dat je morgenochtend boodschappen wil doen, omdat je weet dat je nog een dag moeten wachten voordat je kunt lossen. Maar het gebeurt vaak genoeg dat het losbedrijf je de volgende dag ineens belt om te zeggen dat je onder de kraan moet gaan liggen, omdat we gaan lossen. Zo is dat in heel veel situaties, en dat kan best frustrerend zijn.”
Je oudste zoontje heeft een kleuterpakket. Wat is dat en hoe werkt het?
“Klopt, het is een kleuterpakket van het LOVK (Landelijk Onderwijs voor Varende Kinderen). Dat is een soort school voor varende kinderen. De juf komt ieder half jaar ongeveer, langs met een krat vol prentenboeken, speelgoed, knutselspullen en andere dingen die nodig zijn om aan boord les te kunnen geven. Daar zitten ook instructieboekjes bij voor mij, als handvat om mijn zoontje les te geven. Hierin staat wat je per dag moet doen en wat je daarvoor nodig hebt. Er staan ook vragen bij die ik moet beantwoorden om een beeld te krijgen hoe mijn zoontje het doet met de lesjes. Af en toe maak ik een foto en maakt hij werkjes. Dat stuur ik allemaal door naar de juf.”
Zou je terug willen naar de wal, waarom wel/niet?
“Aan de ene kant wel, omdat ik vaak momenten mis met vrienden of familie waar ik bij wil zijn. En ook met het vooruitzicht dat mijn zoontje straks naar het internaat gaat, maakt het niet makkelijk. Maar aan de ander kant zou ik het leven aan boord ook missen. Het samen zijn, de omgeving die elke keer anders is, de mooie plekjes waar je komt en het niet hoeven meedoen aan alle verplichtingen die je hebt als je aan de wal bent. Het leven aan boord is wat dat betreft heel rustig en kan je veel dingen doen wanneer jij dat zelf wil.”
Moet je met het inrichten nog rekening houden m.b.t. het varen?
“Veel mensen hebben het beeld dat je aan boord net een bed, gasstel, douche en toilet in één ruimte hebt. Maar als je bij ons aan boord komt kijken, ontdek je dat het ontzettend groot is. Onze woonkamer, badkamer en keuken doen niet onder voor de ruimtes in een huis aan de wal. Als je het over de slaapkamers hebt, zijn die wel wat kleiner over het algemeen. Al kunnen wij ons 2-persoonsbed van 160 breed in onze slaapkamer nog steeds vrij van de wanden neerzetten. Maar als je het hebt over het kamertje van onze jongste zoon, dan hebben we daar wel gekozen voor maatwerk meubelen, omdat het klein is en het een rare vorm heeft. Je kunt dan met maatwerk de ruimte veel beter benutten en de kastruimte creëren die je nodig hebt.”
“In de woonkamer staan eigenlijk alleen maar meubels die we in een normale woonwinkel hebben gekocht. Het enige waar wij rekening mee moesten houden is dat het plafond niet hoger is dan 190 cm. Dus qua kasten en lampen hebben we daar wel rekening mee moeten houden. Zo hebben we bijvoorbeeld onze lamp laten ombouwen zodat hij niet te laag kwam te hangen en hebben we een kast uitgezocht die in alle maten leverbaar was.
De badkamer hebben we vorig jaar vernieuwd en hierbij was het wel erg belangrijk dat het er stevig in staat. Aan boord kan het best hard trillen als we hard varen. De kans dat er tegels barsten of kasten uit elkaar trillen is aanwezig op lange termijn, als het niet extra goed in elkaar gezet wordt. Daarom hebben we toen een timmerman ingehuurd die hier veel ervaring mee heeft.”
“Door de trillingen op het schip zijn er al wel wat accessoires stuk gegaan. Een potje van glas trilt zo de tafel af, als je er geen antislipmatje onder hebt gedaan. Maar verder zijn wij geen schommelend schip waarbij je alles moet vastmaken. Een vissenkom zou er dan ook prima kunnen staan zonder dat er water over de rand heen komt. En mocht er een situatie aankomen dat je zou kunnen schommelen, weet je dat vaak van te voren en kun je alles wat er los op tafel staat, veilig wegzetten.”
Dankjewel Marjon! Je hebt ons een goed beeld gegeven van het leven op een schip. En dat we ook een inkijkje kregen qua interieur was extra leuk!
Recente reacties