Mirjam (31 jaar) houdt van wandelen, handletteren, schrijven, volleyballen en tijd door brengen met mensen die belangrijk voor haar zijn. Met veel plezier staat zij drie dagen voor de klas op een Jenaplanschool. Een paar maanden geleden maakten zij en haar man Corné een grote stap in hun leven: ze zetten hun nieuwbouwhuis te koop en lieten een eigen Tiny House bouwen. Benieuwd naar haar verhaal? Lees gezellig mee!
Jullie wonen sinds een paar maanden in een Tiny House… Kun je ons vertellen wat het begrip ‘Tiny House’ inhoudt?
Een Tiny House is een klein huis met maximaal 50 vierkante meter aan woonruimte, wat (deels) zelfvoorzienend is. Ons Tiny House is 33 vierkante meter. Omdat de ruimte beperkt is wordt er slim gebruik gemaakt van de ruimte die je hebt. Oorspronkelijk komen de Tiny Houses uit de Verenigde Staten. De filosofie erachter is: ‘genoegen nemen met genoeg’.
Tiny Houses staan symbool voor een andere manier van leven: eenvoudiger, meer buiten, vrijer en duurzamer. Zonder de last van een hypotheek die de keuzemogelijkheden beperkt en met meer ruimte, tijd en geld om je leven vorm te geven zoals je dat echt wilt.
Hoe kwamen jullie tot de stap om in een Tiny House te gaan wonen?
Voor ons begon het bijna twee jaar geleden bij het bezoeken van de landelijke Tiny-House-Dag in Almere. We wisten nog niet veel van Tiny Houses, maar we hadden er op internet en televisie al wel een aantal gezien. Op deze dag kregen we de kans om daadwerkelijk in een Tiny House te kijken en te spreken met de mensen die er al een tijdje in woonden. Dit hielp ons om een beter beeld te krijgen van minimalistisch leven.
Verder gingen wij in deze periode de Facebookpagina van Tiny House Nederland volgen, zagen we via Netflix de documentaire Minimalism, keken we filmpjes op Youtube via het kanaal ‘Living big in a Tiny House’ en lazen we het boek ‘Tiny Houses, minder huis, meer leven’ van Monique van Orden. Hoe meer we hoorden, lazen en zagen hoe enthousiaster we werden! In deze periode besloten we dan ook al vrij snel om onze ideeën serieus te nemen en een afspraak te maken met de architect die we ontmoet hadden op de Landelijke-Tiny-House-Dag. Corné en ik maakten beide een lijstje met onze woonwensen, waar onder andere op stond; verplaatsbaar, veel licht, een extra kamertje, een bad, ramen die open kunnen, enzovoorts. De architect zette onze wensen en ideeën om in tekeningen van een prachtig huisje. Dat was voor ons het moment om definitief te besluiten voor het avontuur te gaan en ons nieuwbouwhuis te koop te zetten!
Zo, dat was best een stap! Wat waren de belangrijkste redenen om deze stap te nemen?
Een groot huis brengt een hypotheek, bezittingen en verplichtingen met zich mee. Vooral mijn man ervoer dit als druk: een gevoel dat je niet volledig vrij bent.
Toen ik mij afvroeg wat ik nodig heb om gelukkig te zijn realiseerde ik mij al snel dat ik daar niet veel spullen én een groot huis voor nodig heb. Hoe meer wij ons in de Tiny-House-gedachte verdiepten, hoe meer het verlangen groeide naar een eenvoudiger en duurzamer leven dicht bij de natuur. Een verlangen om een tegenbeweging te maken in de consumptiemaatschappij. Zonder de ballast van schulden en een groot huis houden we meer tijd en energie over om te doen wat ons gelukkig maakt. Het brengt ons dichter bij wie we zijn en hoe we ons leven graag willen vorm geven.
Kleiner wonen betekent ook dat je veel spullen moet wegdoen. Hoe pakten jullie dit aan?
Gelukkig hebben we ons nieuwbouw huis verkocht met een groot gedeelte van onze inboedel. Maar alsnog moesten we het afgelopen jaar flink minimaliseren.
Alle bezittingen hebben we in onze handen gehad en bij ieder item hebben we onszelf de vraag gesteld: ‘Maakt dit mij gelukkig? Voegt dit waarde toe in mijn leven? Zou ik dit opnieuw kopen?’ Het grootste gedeelte van onze spullen hebben we verdeeld over zes opbergboxen. Een box voor kleding, woonspullen, persoonlijke spullen, keukenbenodigdheden, vakantiespullen en beddengoed. Alle spullen die nu in ons huisje staan zijn belangrijk en waardevol voor ons en dat voelt heel fijn. We hebben niet veel spullen meer, maar we hebben alles wat we nodig hebben!
Wij zijn natuurlijk heel benieuwd: hoe ziet jullie Tiny House eruit?
Ons Tiny House is elf bij drie meter en kan met een tractor, in zijn geheel, worden verplaatst. Het huis heeft veel ramen omdat we graag zoveel mogelijk licht naar binnen wilden halen. We hebben een kleine keuken met een tweepits kookstel, zonder grote apparaten. In onze badkamer staat een composttoilet en een klein bad waar we ook in kunnen douchen. Naast de badkamer is een klein kamertje van ongeveer twee bij twee meter. Hier staat een opklapbed met een bureau zodat we logés kunnen ontvangen. Daarnaast is het een plek waar we kunnen werken, schrijven én een plek waar je jezelf even terug kan trekken. Wij vonden het, ondanks de beperkte ruimte, belangrijk om hier plaats voor te maken. Naast het kamertje staat de kast die gebruikt wordt als systeem- en opbergkast. In de kast staan verschillende bakken zodat we ons afval kunnen scheiden. Maar je vind er ook tassen, schoonmaakspullen en er staat een kleine niet-elektrische wasmachine die met de voet bedienbaar is.
In de woonkamer staat een lekkere zitbank, een opklaptafel en een efficiënt houtkacheltje. Slapen doen we in onze slaaploft die we kunnen bereiken met een trap. In die trap zitten allerlei handige lades om onze spullen in op te bergen. De droom is om het huisje in de toekomst volledig zelfvoorzienend te maken.
Hoe zijn de eerste maanden in het Tiny House bevallen?
We wonen nu drie maanden (waarvan we één maand op reis zijn geweest) in ons Tiny House en dat is ons heel goed bevallen! Het voelt fijn om, na alle drukte die de bouw met zich meebracht, nu te kunnen genieten van het resultaat. In het begin voelde het wat onwennig om na het eten samen de vaat te doen of om de was handmatig te doen met de Drumi-wasmachine of om via het slaaploft ons bed in te kruipen… Maar alles went. We merken dat we nu al veel bewuster leven dan voorheen. Door te leven in een Tiny House gaat dat eigenlijk vanzelf. Het zijn kleine dingen… Door bijvoorbeeld ’s ochtends, na het zetten van een kop thee, het resterende water uit de waterkoker in een thermosfles gieten. Gewoon, omdat we ons nu realiseren hoeveel elektriciteit je verbruikt met zo’n waterkoker. Ook proberen we minder afval te produceren en het afval wat we hebben te scheiden. We gaan veel zuiniger om met water doordat we geen vaatwasser, geen wasmachine en gewoon toilet hebben (een composttoilet bespaart 42 liter water per persoon per dag!). We proberen ook de rest van het waterverbruik zo laag mogelijk te houden. Binnenkort worden er zes zonnepanelen op ons dak geplaatst. Zodra deze op het dak liggen hoeven we niet meer op het netstroom aangesloten te zijn.
We maken wel wat vaker ons huisje schoon dan we gewend waren in ons vorige huis. De beperkte ruimte die je hebt gebruik je intensief, daarom moet één keer in de twee dagen alles zeker een keer gestofzuigd en afgenomen worden. Gelukkig duurt het niet heel lang voordat het huisje weer schoon is.
Voordat we dit project begonnen maakte ik me zorgen of we wel gastvrij konden blijven met een Tiny House. Die bezorgdheid is volledig weggenomen nu familie blijft eten, we onze eerste logés hebben gehad en zelfs mijn hele klas bij een bezoek in de woonkamer heeft gezeten!
Sinds we op de Klepperstee staan hebben al heel veel mensen een kijkje genomen in ons huisje. Van tevoren hadden we niet kunnen bedenken dat zoveel mensen interesse zouden hebben in ons Tiny House en het Tiny-House-leven. Super leuk! Terugkijkend zijn we heel blij dat we dit avontuur zijn aangegaan. Het was pittig, spannend, uitdagend en fantastisch tegelijkertijd! Voor nu heeft het ons gebracht dat we in een duurzaam huis wonen wat volledig op onze behoefte is afgestemd, met precies de spullen die we nodig hebben. Daarnaast is onze ecologische voetafdruk verkleind en hebben we nu een schuldenvrij bestaan.
Hebben jullie nog plannen voor het komende jaar?
We hopen de komende maanden een Tiny House leefgemeenschap te kunnen opzetten voor tien Tiny Houses op Goeree-Overflakkee. Een plek in de natuur, met een gezamenlijke moestuin, bloemenpluktuin, helofytenfilter en een opslagplaats voor tuingereedschap, fietsen en een wasmachine!
Heb je tips voor lezers die ook overwegen om in een Tiny House te gaan wonen?
Op verschillende plekken in Nederland zijn er mogelijkheden om op een open dag Tiny Houses van binnen te bekijken. Deze open dagen zijn één keer per maand. Wat ons betreft een aanrader! Je spreekt dan mensen die weten hoe het is om in een Tiny House te wonen. Op 14 september (aanstaande zaterdag!) organiseren wij ook een open middag van 13:00 uur tot 16:00 uur om geïnteresseerden een kans te geven ons huisje van binnen te zien! We staan op camping de Klepperstee in Ouddorp (als je langs de slagbomen loopt de eerste afslag rechts). We zouden het heel leuk vinden om verschillende volgers van Theetijd te ontmoeten!
Heeft dit artikel je enthousiast gemaakt? Kijk dan voor meer informatie over Tiny Houses op www.tinyhousenederland.nl!
Je kunt Mirjam volgen via Instagram (@mirjamlooij).
Mirjam, super leuk dat je mee wilde werken aan dit interview! Dankjewel!
Recente reacties