Degenen die mij kennen weten dat ik veel van lezen houd. Al moet ik daar eerlijk bij zeggen dat er periodes zijn dat ik een paar boeken per week verslind, maar ook weken dat ik geen boek opensla. Gelukkig heb ik de laatste tijd de slag weer te pakken en haal ik regelmatig een nieuwe stapel boeken bij de bibliotheek. Heerlijk! Ik houd vooral van christelijke (historische) romans en vind het altijd leuk om nieuwe auteurs te ontdekken. Toch heb ik ook, zoals iedereen denk ik, een paar favoriete schrijvers. Het lijkt me leuk om vandaag mijn vijf favoriete auteurs met jullie te delen. Hopelijk kan ik jullie gelijk wat nieuwe boekentips meegeven! Ik kan alvast verklappen dat tien van mijn favoriete boeken in dit artikel zijn verwerkt…
1. Karen Kingsbury
Ik denk eigenlijk wel dat dit de meest bekende christelijke romanschrijfster is. Karen Kingsbury is een begrip in de christelijke boekenwereld; wie kent haar niet? En terecht, vind ik! Vanaf de eerste bladzijde van het boek zit ik altijd direct in het verhaal en daarnaast hebben de boeken eigenlijk altijd een mooie en leerzame boodschap.
Mijn favoriete boek van haar is Bevrijdend Lied. Dit boek gaat over de achttienjarige, autistische Holden Harris. Hij wordt gepest op school en niemand begrijpt hem. Tot hij zijn jeugdvriendinnetje Ella ontmoet. Door een gezamenlijke passie voor muziek kan zij als enige tot hem doordringen. Ik vind het ontzettend knap hoe de schrijfster zich verplaatst in de leefwereld van de autistische Holden. Ik vond het boek zo mooi dat ik een paar jaar geleden aan mijn docente op de SAW opleiding heb gevraagd – toen we een leerzaam boek over een Autisme Spectrum Stoornis moesten lezen en daar een opdracht bij moesten maken – of ik dit boek mocht gebruiken. Eigenlijk was een roman niet educatief genoeg, maar het mocht! Bevrijdend Lied is ook één van de weinige boeken die ik meer dan één keer heb gelezen.
2. Melanie Dobson
Afgelopen kerst kreeg ik het boek Tot ik je vind van Melanie Dobson. Ik had nog nooit van deze schrijfster gehoord, maar de recensie die ik over dit boek las sprak me heel erg aan. Ik moet zeggen dat ik het boek in het begin wat lastig vond, ik kon er niet goed inkomen. Maar toen ik eenmaal in het verhaal zat kon ik het boek niet meer wegleggen. Een heel mooi verhaal over de dertienjarige Daniël en tienjarige Brigitte die ontsnappen aan de Gestapo en elkaar beloven na de oorlog weer op te zoeken. Als ze bejaard geworden zijn hebben ze elkaar nog steeds niet gevonden.. Het boek beschrijft de ontroerende levensverhalen van deze twee personen.
Nadat ik dit boek van Melanie Dobson heb gelezen heb ik bij de bibliotheek ook haar andere boeken geleend. Een boek wat ik niet snel zal vergeten is Duister verleden. Echt, dit boek heeft zoveel indruk op mij gemaakt! Als je een mooi, geen standaard en heel aangrijpend verhaal wilt lezen raad ik je dit boek echt aan! Ik was van dit boek echt een poosje van slag…
3. Deborah Raney
Deborah Raney is niet heel bekend terwijl ik haar stijl en boeken erg vind ik lijken op die van Karen Kingsbury. Er komen steeds meer nieuwe boeken van haar uit en ik denk dat ze daardoor ook steeds bekender wordt. Een paar jaar geleden las ik voor het eerst een boek van haar. En dat boek is ook één van de weinige waarvan ik jaren later nog steeds de verhaallijn kan herinneren! Simpelweg omdat dit verhaal echt indrukwekkend was. Ik heb het over het boek Tweestrijd. Kort samengevat gaat dit over de weduwe Daria die na de dood van haar man opnieuw verliefd wordt. Ze trouwt en raakt in verwachting. Dan krijgt ze totaal onverwachts het bericht dat haar eerste man nog in leven is. Ze komt voor een onmogelijke keuze te staan en moet kiezen tussen twee mannen die haar heel lief en dierbaar zijn.
Een ander heel goed boek van Deborah Raney – ik heb er heel erg veel van haar gelezen – is het boek Toeverlaat. Als de kinderen van John en Ellen net de deur uit zijn en ze alle tijd hebben voor elkaar gebeurd er iets wat heel hun leven veranderd: Ellen krijgt op 50-jarige leeftijd de diagnose Alzheimer. Dit boek beschrijft zo goed welke impact dementie heeft op het leven van de ‘patiënt’ en de omgeving. De schrijfster neemt je mee in het hele moeilijk en pijnlijke proces van deze ziekte. Ik kan eigenlijk alle boeken van Deborah Raney aanraden!
4. Julie Klassen
Anders dan van de bovenstaande auteurs is de schrijfstijl van Julie Klassen. Af en toe heb ik zin in wat luchtigers en dan lees ik bijvoorbeeld een boek van haar. De boeken van Julie Klassen zijn romantisch en vaak een beetje mysterieus. De verhalen spelen zich af in de negentiende eeuw en schijnen dezelfde stijl te hebben als de boeken van de bekende Jane Austen. De meeste boeken van Julie Klassen heb ik wel gelezen. Maar ik denk dat ik Een dame onwaardig, Het geheim van Pembrooke Park en De schildersdochter haar meest leuke boeken vind.
5. Cathy Gohlke
Van Cathy Gohlke heb ik – nog niet – alle boeken gelezen. Maar de boeken die ik wél van haar heb gelezen vond ik erg mooi. Het boek Uitzien naar een nieuwe wereld heb ik heel lang geleden gelezen. Daardoor weet ik de verhaallijn niet meer precies, maar ik weet wel dat ik dit boek destijds heel indrukwekkend vond. Ik kan me nog herinneren dat dit boek door heel de klas ging en dat we met elkaar een hele pauze hebben gepraat over dit verhaal. Ook sommige meiden die niet van lezen hielden hebben toen dit boek gelezen! Het verhaal gaat over twee zusjes die in 1910 emigreren naar New York. Hun hoop op een zorgeloos leven wordt compleet de bodem ingeslagen. Want eenmaal in New York wacht hun ontzettend veel ellende… Ook het boek Het geheim van mijn moeder, een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, zou ik jullie absoluut aanraden!
Houd jij ook van lezen? En welke auteurs en boeken zou jij aanraden?
Leuk om te horen! 🙂 Bedankt voor je reactie! Lynn Austin is inderdaad ook een hele goede schrijfster! Ik heb pas haar twee nieuwe boeken bij de bibliotheek gehaald, die zich afspelen in Nederland. Heb je die al gelezen?
Dankjewel! 🙂 Anne Mateer ken ik niet, ik ga eens wat van haar lezen! Bedankt voor de tip! Ah, het ziekenhuis klinkt niet fijn: Sterkte!! 😉
Hoi Nelleke,
Leuk geschreven weer.
Welke boeken bedoel je van Lynn Austin?
Ik ken alle schrijvers 🙂 Inderdaad hele mooie boeken.
Ken je de boeken van Cathy Marie Hake al? Heel humoristisch. Evenals de boeken van Karen Witemeyer. En ken je de boeken van Jody Hedlund? Ik zal hier niet alles noemen, maar ik ken er nog meer 😉 Als je ze wilt hoor ik het wel.
Dankjewel Corine! 🙂 Karen Witemeyer en Jody Hedlund ken ik inderdaad, dat zijn ook erg leuke schrijfsters! Cathy Marie Hake ken ik niet, maar altijd leuk om nieuwe auteurs te ontdekken! Herkenbaar, vond het daarom ook lastig om een top 5 te maken… 😛
Sorry, vergeten te reageren op je eerste vraag. Ik bedoel ‘Dochters van de kust’ en ‘Anker in de storm’ van Lynn Austin. Ik zie nu dat het niet in Nederland afspeelt, maar dat de hoofdpersoon uit Nederland komt… Heb de boeken nog niet gelezen, dus weet niet of het wat is! 😉
Oh die ken ik. Zijn heel mooi. Ben nu deel 1 aan het lezen van een serie van Jody Hedlund, genaamd de kindertrein, heb deel 2 ook liggen, maar wist niet helemaal meer hoe deel 1 ging 🙂 Geen straf om hem nog een keer te lezen 😛
Dochters van de kust is een prachtig boek! Zeker het lezen waard.
Hoi! Leuk zeg! Lees je ook boeken van Nederlandse auteurs?
Bedankt Mirjam! Eigenlijk niet echt, af en toe zit er eens eentje tussen. Maar ik zou zo snel niet op kunnen noemen welke auteur het dan is. Joke Verweerd en Marianne Witvliet zijn bekende christelijke Nederlandse auteurs, daar heb ik denk ik weleens iets van gelezen…
Bedankt voor de tips! Lezen en een gezin is niet altijd een haalbare combinatie, maar een boek wat ik echt kan aanraden is Kinderen van de rivier, van journalist Lisa Wingate. Een prachtig en aangrijpend verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten.
Lynn Austin is ook favoriet bij mij, De Boomgaard blijf ik altijd weer een prachtig boek van haar vinden.
Verder staat De Tornado van B Nijenhuis nog op mijn lijstje om te lezen, dat boek wil ik nog graag in mijn boekenkast hebben.
Prachtige boeken. Cathy Gohlke heb ik nog nooit gelezen. Ga ik ook eens halen bij de bieb!
Ook mooie boeken zijn van de schrijfster Golden Parsons. Gaat over de Hugenoten. In de schaduw van de zonnekoning