De lente is nu echt begonnen: tijd voor de voorjaarsschoonmaak? Vandaag geeft Mirjam Ordelman tekst en uitleg over haar huishoudschema. Daarbij hoef je je niet helemaal uit te sloven in het voorjaar, maar is je huis het jaar rond opgeruimd en schoon. Dat klinkt menig huisvrouw vast als muziek in de oren.
Geschreven door Suzanne
Over Mirjam
getrouwd | vier kinderen | Doetinchem | leeft vanuit haar hart | tuinieren | fotograferen | rijkdom in de eenvoud van het alledaagse | oak & blush
Haar gulden regel is: ruim zoveel mogelijk direct op. Dan kom je al een heel eind! Sterker nog: ze vindt opruimen bijna belangrijker dan schoonmaken. Ik stelde Mirjam een paar vragen over haar huishoudelijke planning.
Wat houdt het huishouden volgens jou in?
Eigenlijk is het huishouden een groot geheel. Het zijn niet een paar schoonmaakklusjes en dan ben je klaar. Het gaat ook om bijhouden, opruimen, gezellig maken. Ik heb mezelf trucs aangeleerd, die helpen om het in het algemeen netjes te houden. Voor veel mensen is het vaak iets wat moet en waar je geen plezier in hebt. De meesten van ons zullen herkennen dat je toen je thuis woonde een paar keer wat gedaan hebt, maar dat is iets heel anders dan een heel huishouden draaiende houden. Misschien lees jij dit en zeg je: het lukt me na 10 jaar nog steeds niet om alles op orde te houden. Houd moed: het is echt mogelijk. Bedenk dat het meer met je doet dan dat je alleen een glad aanrecht hebt. Het doet ook wat in je hoofd. Het helpt ook voor je zelfbeeld als het op orde is. Anders houd je een bepaalde onrust van: ‘het is nooit af’.
Hoe ga je zelf aan de slag?
Ik stap binnen: ik begin met mijn wasmachine aanzetten of leeghalen, in de bijkeuken. Daarna ga ik heel die ruimte echt opruimen. Dan staat mijn ontbijtboel te wachten. Ik geef mezelf dan ongeveer een kwartiertje. Het hoeft niet altijd glanzend en schoon. Het helpt mij om het behapbaar te houden om het per ruimte af te handelen.
Wat het opruimen betreft houd ik de regel aan: het ene erin, dan het andere uit. Ik houd van spullen bewaren, dus heb dat mezelf echt aan moeten wennen. Verder werkt het ook als je de andere huisgenoten betrekt in bepaald opruimgedrag. In de vakanties ruimen we lades leeg. Als je op een gegeven moment bepaalde gewoontes hebt ontwikkeld, weten kinderen dat. Maar het geldt ook voor jezelf.
Met het schoonmaken van de zone kies ik steeds iets uit wat ik aanpak. Er zijn oefeningen nodig in het huishouden. Ergens zit in mijn systeem dat ik ruimte voor ruimte doe.
Kun je iets meer vertellen over Flylady en de basis van je huishoudschema?
Ik vond een overzichtje van Flylady en heb dat aangepast voor mezelf. Flylady zegt: gelijk schoenen aan als je uit bed komt. Of bijvoorbeeld elke dag de gootsteen. Dat gaat mij echt te ver. Maar het idee van je huis verdelen in verschillende zones sprak mij wel erg aan!
Je hebt voor elke werkdag een dagelijks lijstje. En je verdeelt je huis in zones. Een keer in de vijf weken ga je je hele huis rond. In de zone maak je iets extra’s schoon. Je doet één week over een zone. Hieronder een overzicht van hoe je de zones in te delen zijn:
De eerste zone is de hal, bijkeuken, entree.
De tweede zone is de keuken
De derde zone houdt in: een slaapkamer en de badkamer
De vierde zone: de andere slaapkamers
De vijfde zone is de woonkamer
Verder heb je dagelijkse klusjes. Daarbij kun je denken aan: twee minuten hotspots opruimen. Hotspots zijn plekken waar veel en snel spullen verzameld worden. Verder werk je dagelijks een kwartier in de zone. Je kiest dan in de zone een bepaalde klus. Dat kan iets zijn in de vorm van een nieuw plantje neerzetten. Of een laatje opruimen.
Zou het ook beklemmend kunnen werken, zo’n schema?
Dat denk ik wel. Maar gun jezelf de tijd om het je eigen te maken. Een schema is voor mij echt een houvast. Niet iets wat moet. Niet dat ik elke dag opnieuw hoef te verzinnen wat ik moet doen. En dat ik niet elke avond denk: ik moet nog zóveel doen. Ik heb dan gedaan wat op het lijstje stond en dat is oké. Vrouwen die erg perfectionistisch zijn, raad ik aan om eens een voor en na foto te maken. Bijvoorbeeld van een volle wasmand. Of een kastje. Verder: zoek bondgenoot. Kijk naar je werk. App even een foto naar een vriendin.
Kijk eens wat je in een kwartier kan doen! Of leg je telefoon even aan de kant. Focus op wat je wilt doen.
Hoe kom je erachter wat voor jou werkt?
Als je het schema krijgt, zie je de dagen verdeeld staan. Als je weinig thuis bent, hoef je niet elke dag alles te stofzuigen. Je kunt dan van dag wisselen. Hier kan wat meer bij of hier kan wat vanaf. Omdat je het zo goed bijhoudt, kost het steeds minder moeite. Ik heb er meer plezier in. Ik ben meer tevreden. ‘Het is weer klaar om geleefd te worden.’ Als ik het niet doe, wordt het een puinhoop. Dat doet wat met je humeur. Dan wordt het negatief. Door dit schema buig je het om naar iets positiefs. Opruimen én iets gezelligs: een kaarsje aan, een ander kussentje. Ik merk dat door in je handen te gaan zitten, uit je hoofd te gaan. Het helpt goed tegen negatieve gedachten: ‘Wat fijn dat ik een huis heb, laat ik het gezellig maken.’ Ik noem het een stukje dankbaarheid voor wat je wel hebt.
Met welke materialen houd jij je huis schoon en waarom?
Ik probeer wel na te denken over dat het een beetje milieuvriendelijk is. Ik gebruik Jemako en ook wel azijn en baking soda. Verder gebruik ik de huishoudzeep van Dille & Kamille. Die gebruik ik vaak voor de wasbak. Deze maakt heel goed schoon, ook voor het handen wassen. We hebben een kalkfilter. Dat is het behoud van veel spullen. Het is wel prijzig, maar het uitzoeken waard.
We sluiten af met drie fijne tips.
- Begin ergens. Niet te lang nadenken.
- Gebruik dichte kasten
- Zorg dat alles een vaste plek heeft, zodat je het echt op kunt ruimen.
Wil je de huishoudelijke planning van Mirjam ook graag gaan gebruiken?
Je kunt hem aanvragen via hello@oakandblush.com | www.oakandblush.com
Recente reacties