Het vliegt je aan alle kanten om de oren. Duurzaamheid, zero waste, minder verspilling… Krijg jij er de kriebels van of wil je er eigenlijk meer mee doen? Of ben je al voor een heel groot deel goed op weg? In dit artikel delen Helma en Thirza veel praktische tips. Je kunt dus meteen aan de slag!
Samenstelling: Suzanne
Er is – zeker op dit moment – ontzettend veel te doen over duurzaamheid. Op een ander tijdstip wil ik hier nog wel wat verder op ingaan. Deze serie start met een praktisch artikel en af en toe zal er weer een nieuw artikel verschijnen wat past bij het thema ‘duurzaamheid’.
Wil jij graag duurzamer leven en weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan is de keuken een goede plek om kleine stapjes te maken in je duurzame (en afvalvrije) zoektocht.
Het belangrijkste is: begin klein en maak elke keer een nieuwe stap. Zo wen jij (en eventueel jouw huisgenoten) beter aan het duurzame leven en is het eenvoudig om vol te houden en verdere stappen te nemen. In dit stukje wil ik jou een steuntje in de rug geven, en je laten zien dat het niet duur en ingewikkeld is, maar juist voordeliger en simpeler!
Thirza van Medeina – zero waste deelt hieronder fijne tips om je algemene leefstijl in de keuken te verduurzamen.
- Verbruik geen onnodig (warm) water
- Zet enkel de vaatwasser aan wanneer deze vol is
- Kook met weinig water en met het deksel op de pan
- Gebruik een hooimadam of ecostoof.
- Haal een ingevroren product tijdig uit de vriezer en laat deze ontdooien zodat je de magnetron / oven niet hoeft te gebruiken
- Vang je kookvocht op (uitgezonderd aardappelkookvocht, hierin komt een verkeerde stof vrij) en geef dit aan jouw planten. Het bevat waardevolle stoffen.
- Kijk welke producten je opnieuw kunt gebruiken of op een andere manier kunt inzetten, zoals eierschalen, groenterestjes, appelschillen, koffiedik en zo zijn er nog veel meer producten die je heel goed voor een ander doeleind kan gebruiken.
- Gooi jouw afval zoveel mogelijk gescheiden weg
- Probeer zoveel mogelijk producten zelf te maken voor de maaltijden, zoals wraps, pasta of pannenkoeken. Maar ook bij het schoonmaken zoals bijv. gootsteenontstopper of schoonmaakmiddel.
- Eet altijd met het seizoen mee
- Gooi jouw restjes niet weg, maar bewaar ze of maak er iets anders van; lees hier meer.
Helma, getrouwd en moeder van vijf zoons, deelt af en toe wat op Instagram over haar manier van leven. Ze deelt handige tips over duurzaam en afvalvrij boodschappen doen.
- Melk en yoghurt haal ik in flessen bij de boer. Daar kopen we ook eieren, het doosje nemen we zelf mee.
- Op de markt koop ik groente en fruit in eigen tasjes of netjes.
- Noten koop ik er ook, in eigen pot of bakje.
- Brood bakken we zelf, het meel koop ik bij De Zuidmolen in papieren zakken.
- Pasta, rijst, rozijnen, havermout, bloem, kruiden e.d. kopen we bij Pieter Pot. De lege potten neemt de vervoerder weer mee. ‘Al hebben wij nog elke week een zak met plastic…’
- Vlees kopen we bij de boer, dat is ingevroren in plastic en gevacumeerd.
- Ook snoep kun je ook kopen in eigen verpakking, bij de candyshop of op de markt.
- Ik gebruik heel veel jampotjes. Ik gebruik ze om soep in te bewaren, precies genoeg voor m’n lunch. Ik vries porties melk in voor m’n zoon, anders gaat de melk overstuur. Doe de potjes in dit geval niet te vol en laat in de koelkast of op het aanrecht ontdooien.
Ik bewaar er rijst/pasta in als ik nog een klein beetje heb en de potten wil ik terug sturen naar Pieter Pot. En nu staat er ook een jampot met een ontkiemde boon ?. - We hebben twee kleine glazen flesjes in de kast staan. Als ik wat sinaasappels uit heb geperst bewaar ik daar sap in voor degenen die nog niet thuis zijn.
- Verder ben ik fan van de TooGoodToGo- app. Vooral de Magic Boxen van de Lidl vind ik fijn, maar die zijn erg gewild. Ook de ‘verspil-me-niet’ zakjes van AH zijn favoriet. Omdat wij met z’n zevenen zijn komt alles op.
- Wat ik niet direct gebruik, vries ik in. Fruit gebruik ik dan weer voor in een smoothie. Hier zijn nog wat tips over maaltijden te vinden of over besparen tijdens het boodschappen doen.
- Nog een laatste tip: ik gebruik bijna dagelijks m’n hooimadam, die al eerder genoemd is in dit artikel.
We sluiten dit artikel af met tips van Thirza voor een plasticvrije keuken.
Kijk eens in jouw afvalbak en ga na hoeveel plastic jij al hebt verzameld in een dag. Plastic vergaat nooit, ook al wordt het gerecycled: het is er nog steeds. Daarom is de beste en duurzaamste keuze het te vermijden. Probeer eens te kijken welk product jij kunt vervangen voor een plasticvrij product.
- Kies bewust voor groente en fruit die niet zijn verpakt en neem hiervoor jouw eigen nettasje mee (in onze shop €6,95) of gebruik een verpakking net zo lang tot dat hij echt kapot is.
- Eet jij kaas? Laat deze dan verpakken in een bijenwasdoek (zorg dat je deze schoon houd) of gebruik de andere kaasverpakking net zolang totdat hij op gebruikt is.
- Ga je brood halen? Neem dan jouw eigen broodzak mee!
- Drink je thee? Kies voor losse thee. Wist je dat theezakjes plastic bevatten? Lees hier meer.
- Kies niet voor een groentepakket maar snijd je groente zelf.
- Kruid je eigen recepten i.p.v. het gebruik van pakjes en zakjes.
- Kies voor minder of geen vlees, dit scheelt veel verpakkingen. Of haal je vlees bij de slager met je eigen verpakking.
- Drink je melk? Wellicht kun jij jouw melk gewoon halen bij de boer in jouw buurt. Of probeer eens zelf havermout melk te maken – lees hier het recept –
- Kijk eens of er bij jou in de buurt een winkel is waar je (alle) voedingswaren met je eigen verpakking kunt halen.
- Begin je eigen moestuin en kweek je eigen kruiden, groente en fruit.
- Kies je wel voor een product verpakt in plastic? Kies dan voor een grootverpakking!
Wil je meer weten? Of ben je opzoek naar een bepaald recept om producten zelf te maken of wil je juist producten kopen. Neem dan contact op via de chat op onze Facebook– of Instagrampagina.
Recente reacties