De mensen die mij een beetje kennen moeten waarschijnlijk lachen als ze zien waar dit artikel over gaat. Nelleke die een artikel schrijft over opruimen… Toen ik nog thuis woonde was ik elke schoolvakantie twee dagen bezig met het uitmesten van mijn kamer. En dat zegt heel wat als je bedenkt dat mijn kamertje maar ruim vier vierkante meter klein was! Gelukkig geniet ik, als getrouwde vrouw, wel heel erg van een opgeruimd huis en lukt het mij ook aardig om alles netjes te houden (al zeg ik het zelf :))! Ik vind het daarom lastig dat, tijdens deze zwangerschap, mijn energie compleet weg lijkt te zijn en ik alleen maar het hoognodige in huis kan doen. Het is lang niet zo netjes als ik graag zou willen. Mijn man plaagt mij de laatste maanden graag met het feit dat ik op onze trouwdag beloofd heb ‘op mijn huishouden goede acht te nemen’. Dat laat de laatste tijd blijkbaar veel te wensen over…
Dit artikel is dus niet geschreven door iemand waarvan het huis altijd perfect in orde is. Maar wél door iemand met ervaring: want in een huis waar geleefd wordt en een meisje van bijna-twee-jaar rondloopt wordt elke dag rommel gemaakt. En deze rommel moet uiteraard ook weer worden opgeruimd… Vooral mijn taak als fulltime-mama!
Omdat ik zelf geen opruimexpert ben vond ik het leuk om ook van jullie input te krijgen. Vorige week stonden op de Instagrampagina van Theetijd verschillende stellingen en polls over opruimen. Ik heb gevraagd of jullie deze wilden invullen. Super leuk dat ruim 150 volgers hebben meegedaan! Dat had ik echt niet verwacht, dankjulliewel! De uitslagen van deze polls en stellingen ga ik met jullie delen. Eerst was ik van plan om de uitslagen in dit artikel te delen, maar het werd wel een hele lange lap tekst… Daarom splits ik het artikel door tweeën en komt er zaterdag een extra artikel online waarin ik de uitslagen deel (daardoor is dit artikel wel iets korter dan dat jullie gewend zijn).
Mijn tien opruimtips:
Zorg dat alles een vaste plek heeft
Wat niet werkt, weet ik uit ervaring, is wanneer spullen geen vaste plek hebben. Dan belandt een ordner de ene keer op de kast, de andere keer in de la en weer een andere keer op een plankje. Het geeft zoveel rust wanneer spullen een vaste plek hebben! Zeker met meerdere huisgenoten is deze regel belangrijk: zo weet iedereen waar hij of zij iets op moet ruimen.
Mandjes, doosjes en bakjes
Wanneer je in mijn kasten kijkt zie je overal mandjes en bakjes. Neem bijvoorbeeld de commode van Leah: een mandje met verzorgingsartikelen, een mandje voor sokken, een mandje voor leggings… Heerlijk overzichtelijk en netjes! Beneden hebben wij een grote voorraadkast. Hier staat van alles in: bakmixen, koffiepads, suiker, zout, chips, schoonmaakmiddelen en noem maar op. Ook deze spullen staan netjes gesorteerd in verschillende mandjes.
De twee-minuten-regel
Deze regel heb ik jaren geleden ergens gehoord en ook al ben ik niet altijd even trouw in de uitvoering ervan: ik vind het wel een goede tip! In de eerste instantie is deze regel bedoeld voor het maken van een planning. Maar je kunt hem ook prima toepassen bij het opruimen. Wat het idee achter deze regel is? Wanneer je een klusje hebt die minder dan twee minuten duurt plan je het niet in, maar voer je het gelijk uit. Zie je een factuur liggen die betaald moet worden: gelijk doen! Moet de vuilniszak van de prullenbak vervangen worden: niet uitstellen dus!
Iets in je handen? Gelijk opruimen!
Iedereen kent het wel: je wilt aan de tafel gaan zitten maar een stapel tijdschriften ligt in de weg… En dus verhuizen de tijdschriften naar het aanrecht. Een uurtje later begin je met koken, de tijdschriften liggen in de weg en wéér wordt de stapel verplaatst. Nu van het aanrecht naar een stoel. Rommel verplaatsen kost bijna altijd evenveel tijd als rommel gelijk opruimen. Dus daarom: heb je iets in je handen? Ruim het gelijk op de juiste plek op!
Plan vaste opruimmomenten in
Wat hier goed werkt is om vaste opruimmomenten te gebruiken. Bij mij zijn dat vaak de momenten voor de maaltijden en het slapengaan.
10 spullen opruimen
‘Als iedereen 5 dingen meeneemt naar de keuken zijn er in tien minuten 15 dingen opgeruimd’ zei mijn oudste broer vroeger, wanneer wij als kinderen de taak kregen om de tafel af te ruimen. Uiteraard werd alles stipt uitgeteld: twee onderzetters, een pak melk en twee bekers… en je was klaar. Nog steeds gebruikt hij deze regel in de klas wanneer er allemaal papiertjes op de vloer liggen of het gewoon een rommeltje is (als je twintig kinderen 5 dingen laat opruimen worden er in een paar minuten 100 dingen opgeruimd!). Ook ik doe dit weleens thuis. Vooral als ik moe ben en ik de energie niet kan opbrengen om alles op te ruimen. Dan ruim ik tien dingen op waar ik me het meeste aan stoor. Het ziet er dan gelijk een stuk netter uit en vaak plak ik er nog tien dingen achteraan!
Ruim ruim op
Nee, de bovenstaande zin is niet fout geschreven, je leest het goed. Wanneer je de mogelijkheid (en ruimte) hebt werkt het erg prettig om ‘ruim’ op te ruimen. Het is lastig om een klein kastje, met veel spullen, netjes te houden. Wanneer je spullen kunt pakken zonder dat je eerst van alles moet wegschuiven blijft het allemaal veel netter!
Geef jezelf een bloemetje cadeau
Deze tip las ik eens ergens op internet en ik geloof zeker dat het werkt! Want een prachtig boeket komt veel minder tot zijn recht op een rommelige tafel. Ook al geef ik mezelf nooit een bos bloemen cadeau, sinds ik deze tip gelezen heb ruim ik wel eerst even op voordat ik een gekregen bos neerzet of een lekker geurkaarsje aansteek. Werkt heerlijk motiverend en het is gelijk een stuk gezelliger!
Opruimen met een timer of kookwekker
Deze tip heeft een beetje hetzelfde idee als de tip waarmee je tien spullen opruimt. Zet een timer of kookwekker op vijf of tien minuten en probeer in die tijd zoveel mogelijk op te ruimen! Ik heb het nog niet gedaan, maar kan mij voorstellen dat het stimulerend werkt…
Geef spullen een tweede bestemming
Heb je veel spullen en vind je het moeilijk of zonde om spullen weg te gooien? Geef ze dan een tweede bestemming. Breng spullen naar de kringloopwinkel, ga met Koningsdag naar een rommelmarkt, organiseer een kledingruilparty met vriendinnen of schenk spullen aan een goed doel.
Ben jij goed in opruimen en wat is jouw ultieme opruimtip?
Enne… vergeet zaterdag niet terug te komen voor het extra artikel!
Haha, echt een schoolmeester! 😛 Werkt wel perfect! Dankjewel!!! 🙂