Een tijd terug kwam ik erachter dat ik ergens meer rust in mijn leven nodig had. Ik ga eigenlijk het beste op structuur, maar ben iemand die vaak meerdere dingen tegelijk doet. Ik ben best veel thuis en wat is fijner dan een opgeruimd huis? Dat leek me hét begin. Niet dat het een grote troep was, maar ik had heel veel rommelkastjes en veel was voor het oog netjes. Ik was de term ‘minimalisme’ weleens tegen gekomen en vond het altijd een beetje een irritant begrip. Maar toen ik me er wat meer in ging verdiepen, kwam ik erachter dat je minimalisme helemaal op je eigen manier toe kunt passen. Iedereen kan dus een minimalist zijn, omdat je binnen de ‘regels’ van het minimalisme helemaal uit kan vinden wat bij jouw manier van leven past.
Geschreven door Suzanne
Best een beetje spannend, want dit is eigenlijk mijn eerste wat meer persoonlijke artikel. Toch leek het me leuk om jullie hier meer over te vertellen, omdat het verdiepen in minimalisme mij heel veel fijne inzichten opgeleverd heeft!
Waarom?
Dé reden dat ik mij ben gaan verdiepen in minimalisme was allereerst dat ik veel rommelplekken had die – onbewust – zorgden voor onrust. Ik wist precies wat ik had, maar ik wist lang niet van alles waar het lag. En precies dat leek me zo heerlijk: je trekt een kast open, beweegt je hand naar links en pakt dat wat je nodig hebt. Het idee alleen al gaf me echt een heerlijk gevoel. Dat je blij kunt worden van zoiets, hè? Nou, ik wel, hoor!
Ik wilde eigenlijk gelijk aan de slag. Nadat ik wat Googelde op minimalisme kwam ik natuurlijk al snel bij Marie Kondo uit. Een van de dingen uit haar KonMari-methode spraken me wel aan. Bijvoorbeeld haar gevleugelde uitspraak: ‘Does it spark joy?’ – ‘Word je er blij van?’ Ik hoor je denken: moet ik dan van álles in mijn huis blij worden? Je hebt toch ook heel veel praktische spullen? Ik word blij van een mooie vaas of nieuw item in mijn kledingkast, maar niet persé van een vork in mijn lade of van een stofzuiger. En toch is haar idee: bedenk bij alles welk gevoel het bij je oproept. Hoe ziet die la waar je bestek ligt eruit? Hoe komt dat? Wil je het zo houden, of niet? En zo niet, wat wil je eraan veranderen. De opgerolde kleding vind je bij mij nog niet, omdat dat me heel veel werk lijkt om het terug in de kast te leggen. En wat als dan de helft in de was zit? Dan valt de boel toch om?
Natuurlijk, je moet wel je nuchtere verstand gebruiken en je hoeft echt geen dagelijkse ode aan je stofzuiger te geven. Of misschien wel, want ik zou niet zonder kunnen, maar dat terzijde.
Het gaat erom dat je je leefomgeving – je huis – eens onder de loep houdt en je bewust wordt van bepaalde patronen in jouw manier van opruimen en consumeren. En, heel belangrijk, dat moet je natuurlijk alleen doen als jij dat nodig vindt! Mijn allergie zat daar allereerst ook in: iedereen schijnt tegenwoordig iets met minimalisme te hebben, het is een hype, wat een onzin, etc. Maar toen ik verder na ging denken, kwam ik erachter dat ik écht iets wilde veranderen in huis. En dan vooral in de kasten. De irritatie kwam dus bij mijn eigen chaos vandaan…
Inspiratiebron
Op een gegeven moment kwam ik terecht op de site van Gera van den Berg: www.minimalisereninhetgezin.nl. En echt: fantastisch! Het kopje ’tips’ sprak mij gelijk aan, want ik dacht: dan kan ik gelijk aan de slag. En inderdaad: praktisch, helder, goed onderbouwd en prima uitvoerbaar ze! Op haar site is er in alle categorieën wel iets te lezen. Wat mij een zetje gaf is dat zij aangeeft dat je met iets kleins moet beginnen: je keukenla bijvoorbeeld, of een plank uit je kast. Zij heeft haar eigen methode ‘Op orde!’ ontwikkeld. Het gaat om leven met aandacht. Niet alles achteloos kopen of weggooien, maar: waarom wil ik dit aanschaffen? Heb ik het écht nodig of kan ik het ook lenen? Is het misschien tweedehands te krijgen? Ga ik er jaren plezier van hebben of is het maar voor even? Wat ik vooral héél belangrijk vindt is dat zij aangeeft dat minimaliseren – of ontspullen – geen wedstrijd is. Het gaat er niet om dat je in een kale woonkamer zit met een alleen het hoognodige. Dat zou te zot voor woorden zijn. Het gaat erom dat jij in een huis zit wat fijn voelt voor jou. Meet je niet aan een ander, want dat doen we toch al veel te vaak. Maar hoe lekker is het dat je op de bank zit en denkt: mijn kasten zijn heerlijk opgeruimd en ik ben blij met de spullen die ik om me heen heb. Lees zeker haar artikel ‘Leven met aandacht‘ even door. Via Instagram kwam er een vraag binnen: hoe houd ik het vol? Dat is eigenlijk heel makkelijk. Ben je geen type voor een minimalistisch huis, laat het dan gaan. Maar nogmaals: minimalisme is op heel veel manieren toe te passen. En dan heb ik het in dit artikel alleen nog maar over het minimaliseren van spullen. Je kunt het natuurlijk ook op andere terreinen van het leven toepassen.
Manier van leven
Wat wel heel belangrijk is, is dat het geen doel op zich moet worden. Het minimalisme is onder andere bedoeld als sleutel tot meer rust en om bewuster te leven. Als het je teveel gaat beheersen, klopt er iets niet. Wat mijn ervaring is, is dat het juist – tussen de regels door – gaat. Je bent op een gegeven moment handig geworden in bepaalde keuzes maken. Bijvoorbeeld bij het aannemen van gratis artikelen in winkels, het sparen van zegels, of het koopjes jagen. Natuurlijk komt er hier nog weleens iets in huis wat kort daarna weer verdwijnt, maar ik ben er wel veel alerter op geworden. Een nee-nee-sticker op de brievenbus was echt een gouden vondst. Ik ben zo’n type die uit elke folder wel iets wil hebben, dus als ik die folders niet onder ogen krijg, is de verleiding minder groot. Ik loop nu gewoon regelmatig bij Kruidvat binnen om even te kijken of er nog leuke cadeautjes in de aanbieding zijn. Dat geldt ook voor de supermarkt. Tijdens mijn boodschappenrondje kijk ik wat ik écht gebruik van de aanbieding en neem nooit zomaar wat mee voor het geval dat.
Heb ik het dan perfect op orde? Nee, zeker niet. Af en toe houd ik een ‘braindump’ en dan schrijf ik de klussen en plannen die in mijn hoofd zitten van me af. Daarna geef ik ze prioriteit 1, 2 of 3. En dan moet het nog ingepland worden… Verder heb je altijd van die hoekjes in huis die op de één of andere manier rommel aantrekken. Ons vensterbankje in de keuken is er zo één. Je kunt er namelijk heel makkelijk kleine spulletjes onder leggen, zonder dat het opvalt. Ik probeer dit eens per week onder handen te nemen. En zo zijn er nog wel meer plekken die ik graag aan wil pakken. Daarnaast is het ook niet zo dat ik nooit meer iets graag wil hebben als ik even rondneus in een winkelstraat. Was dat maar waar 😉 Maar ik zet het vaak wel eerst op een lijstje en check na een tijdje of ik het nog steeds graag wil hebben.
Als je geïnspireerd bent door dit artikel, bedenk dan: niet alles is op één dag je huis in gekomen, dus het is ook niet in één dag zoals je het graag wilt hebben. Wat wel heel handig is om te onderzoeken, is welk type je bent als het om opruimen gaat. Want als de manier van opruimen niet bij je past, is de kans groot dat je kast of lade vroeg of laat weer slordig of te vol wordt. Gera van den Berg heeft hier een heel handig artikel over geschreven: Welk opruimtype ben je?
Een fijne blog
Aan het eind van dit artikel deel ik ook graag nog een andere inspiratiebron: Moeders minimalisme. Dieuwke van der Meer blogt onder andere over minimalisme, huishouden, natuurlijke producten en bewust leven. Een andere vraag die via Instagram gesteld werd was deze: wat zijn de voor- en nadelen van minimalisme? Recent maakte Dieuwke hier een kort blogje over, wat je hier kunt lezen. Dat is volgens mij het antwoord op de vraag. Het maakt dat er uiteindelijk (meer) ruimte komt voor dat wat je echt belangrijk vindt in het leven. Een kleine disclaimer: de levensovertuiging is niet op alle gebieden de mijne, maar de artikelen op deze blog zijn echt heel bruikbaar en prettig beschreven.
Wat is jouw ervaring met minimalisme? Spreekt het je aan of juist helemaal niet? Ga je er na het lezen van dit artikel iets mee doen? Laat het ons weten! Dat kan door te mailen of een berichtje te sturen op onze Instagrampagina.
Gera van den Berg en Dieuwke van der Meer zijn ook op Instagram te vinden.
Mooi om dit weer ’s te lezen. Het klopt ook helemaal. Ik ruim regelmatig op , gebruik mandjes in kastjes en lades die ook alleen daar voor gebruikt worden waarvoor het de bedoeling was. Van een opgeruimd huis word je zelf ook opgeruimd.