‘Mam, mag ik helpen?’ ‘Mama, ikke ook?’ Zinnetjes die in ons huis regelmatig voorbij komen op het moment dat ik in de keuken sta. En natuurlijk kan het niet altijd en laat ik ze niet alles doen, maar als het even kan betrek ik mijn kleintjes bij het bereiden van het eten of het maken van een baksel. Hier wat tips en een makkelijk projectje om eens uit te proberen met je kids.
door Eline
‘Onder de zes geen schaar en geen mes’ is een regel die ik in huis niet hanteer. Wel is het belangrijk om er zelf bij te blijven en ‘regels’ te hebben als je (kleine) kinderen in de keuken mee laat helpen. Op een rijtje mijn tips:
- Laat je kinderen meehelpen in de keuken, daar leren ze van! Voor ieder kind is wel een klusje te bedenken. Snijden van groentes, gesneden groentes in de pan doen, groentes wassen, afwegen, roeren… Jij weet als ouder het beste wat jouw kind al wel of niet kan.
- Kinderen die moeilijke eters zijn, eten meestal beter als ze zelf een aandeel in de bereiding hebben gehad.
- Misschien vindt je het heel erg eng om je kind bijvoorbeeld een mes te geven. Begin dan eens met een mes waar je je boterhammen mee smeert. Die zijn niet scherp, maar je kunt er al prima champignons mee snijden.
- Bedenk voor jezelf: als dit fout gaat dan… en bekijk of de gevolgen te overzien zijn. Wat ik daarmee wil zeggen: het is niet erg als je een keer een sneetje in je vinger hebt, dat geneest wel weer, maar je hele vinger kwijtraken is definitief. Van fouten maken leer je, maar niet alle fouten zijn te herstellen.
- Begin niet te ingewikkeld met recepten waar je onder tijdsdruk werkt of die veel stappen hebben, maar bijvoorbeeld met een kant-en-klare bakmix voor muffins of cake.
- Heb plezier! Koken of bakken met kinderen gaat niet sneller of schoner, maar je kunt wel een hoop plezier hebben samen. En o ja, samen opruimen en afwassen kan ook heel leuk en leerzaam zijn!
- Blijf je kind ten alle tijden in de gaten houden!
Om je meteen op weg te helpen heb ik hieronder een ‘receptje’ geplaatst voor (semi) zelfgemaakte pizza! Simpel en lekker! Leuk om te doen op een regenachtige middag.
Je hebt in ieder geval nodig:
- kant-en-klaar pizzadeeg met bijgevoegde pastasaus
- ingrediënten om de pizza te beleggen; wij nemen heel simpel ham en kaas, want meer lusten ze hier eigenlijk niet op de pizza, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Denk aan paprika, ananas, tonijn, kip, ansjovis, mozzarella, etc.
- bakpapier
- ovenbakplaat
- lepel
Ik gebruik het kant-en-klare pizzadeeg van de Lidl. Het kost minder dan twee euro (op het moment van schrijven) en de bijgeleverde pastasaus bevat geen suiker. Mijn oudste van bijna vijf knipt de verpakking open en daar komt het deeg uit dat al op een gelijkwaardige dikte is en waar een stuk bakpapier al aan vast zit. Onze ovenplaten zijn iets smaller in de lengte, maar wel een stuk breder dan het deeg, maar dat is geen probleem. Ik gebruik een stuk bakpapier waar ik de plaat mee bedek en daar leg ik de pizzadeeg in het midden op. Nu rek ik het aan alle kanten zo uit, dat mijn hele plaat bedekt is. Zo wordt de pizzabodem iets dunner.
Eerst zet ik de oven aan op 200 graden (hete lucht). We maken het potje pastasaus open en mijn dochter van tweeënhalf giet het potje pastasaus leeg in het midden van de pizza waarna zoonlief het netjes uitsmeert over het hele deeg. Hij gebruikt hiervan de bolle kant van een lepel. Nadat ik het zelf nog een beetje beter verdeeld heb, mogen beide kinderen een lepel aflikken. En dat is toch wel een van de hoogtepunten!
Onze pizza is vrij simpel: helemaal belegd met ham en kaas. Meer vinden ze (helaas) niet lekker. Misschien komt het nog. Als je beleg zoals champignons of paprika kiest, kun je die met elkaar schoonmaken en snijden. Als er mee-eters zijn verdelen we de pizza in vlakken en dan kunnen alle kinderen hun eigen hoekje beleggen.
Allebei de kinderen leggen drie plakjes ham op de pizza. Gelijk een mooi leermomentje over netjes verdelen. Daarna een hand uit de geraspte kaas en ook die wordt er rijkelijk overheen gestrooid. In het begin deden we eerst de kaas en daar bovenop de ham, maar dan kreeg de ham geblakerde randjes en op deze manier niet.
Nu de pizza in de oven. Op de verpakking staat 15-20 minuten. Ik hanteer 15 minuten, omdat ik hem door het uitrekken dunner heb gemaakt. In de tussentijd dekken we de tafel en na een kwartiertje komt er een heerlijk krokante pizza uit de oven waar we met twee volwassenen en 2 kinderen genoeg aan hebben.
Heb je de smaak te pakken of wil je iets anders proberen? Hieronder nog wat tips voor simpele baksels:
- kant-en-klare bakmixen van bijvoorbeeld dr. Oetker
- worteltaart
- mini appeltaartjes (leuk om uit te delen, bijvoorbeeld op een drive-thru verjaardagsfeestje in deze coronatijd)
Laat je weten wat jij ervan gebakken hebt? En heb je nog leuke recepten of tips om samen met de kinderen in de keuken te staan? Ik hoor ze graag! Deel ze onder de post over dit blogbericht op Instagram @theetijd_blog
Recente reacties