Wecken of inmaken, hoe eigentijds is dat eigenlijk nog? Zijn er onder jullie nog veel die dat doen? Toen ik laatst een kist stoofperen kon kopen voor het goede doel, wist ik wel wat ik ermee moest. Twee grote pannen met stoofperen koken en daarna inmaken, zodat we er voorlopig nog plezier van hebben. In mijn omgeving merkte ik dat het bij veel onbekend was, daar belanden de peren in bakjes in de vriezer. Ook geen probleem natuurlijk, maar voor wie het niet kent; ik deel graag twee recepten met jullie. Misschien zijn er onder jullie wel echte profs wat betreft inmaken en vinden, besef dan dat ik maar een leek ben!
Geschreven door Antonet
Appelboter
Het eerste recept vond ik op weckenonline. Appelboter, wel eens van gehoord, maar nog nooit gegeten of gezien. Laat staan zelf gemaakt. Maar hoe leuk is het om een taartvulling niet uit blik te halen, maar zelf geweckt in de kast te hebben staan? De naam zegt het al; er zit veel suiker in, naast taartvulling kun je het daarom ook goed gebruiken op je pannenkoeken, door je kwark of yoghurt. Nog een idee: Voeg een paar eetlepels toe aan je cakebeslag en je hebt een heerlijke appelcake.
Ingrediënten
750 gram Appels
120 ml appelazijn
400 gram Suiker
200 gram Bruine suiker
120 ml Ahornsiroop
1 eetlepel Kaneelpoeder
1/4 theelepel
Kruidnagelpoeder
- Schil de appels,
verwijder het klokhuis en snijd ze in vieren of zessen.
Voeg appelschijfjes en alle ingrediënten toe aan een grote kookpan. - Breng de appelschijfjes zachtjes aan de kook en laat ze minimaal 60 minuten zachtjes koken.
- Doe het mengsel in een
blender of gebruik een staafmixer om de appelboter fijn te mixen.
Let op: Doordat suiker warmer wordt dan 100 graden kan het mengsel heel heet zijn! - Laat de appelboter nog
60 minuten tot 120 minuten zachtjes koken.
Roer af en toe. De appelboter is klaar als deze ingedikt is en donkerbruin van kleur.
Basisregels voor wecken (of inmaken eigenlijk)
1. Zorg dat je de potten steriliseert voordat je ze gaat gebruiken, doe dit kort van tevoren, zodat ze echt schoon/steriel als je ze gebruikt. (dus pas als je gerecht bijna klaar is)
Ik gebruikte deze potten, die zijn in alle soorten en maten te bestellen. Zelf was ik de glazen potten af en leg ze daarna in kokend water met soda. Daarna spoel ik ze goed heet en grondig af en zet ik ze nat op een theedoek.
Voor het echte ouderwetse wecken, gebruik je potten met een rubberen ring, en kook je potten uit. Hier kun je het proces vinden hoe je de potten met ring gebruikt.
2. Reken ongeveer uit hoeveel potten je nodig hebt. Het is handig als je alles klaar hebt staan, want als je gerecht klaar is gaat het direct in de potten.
3. Als je recept klaar is kun je het direct in de potten scheppen, doe dit als je gerecht nog heet is, dat zorgt ervoor dat je potten luchtdicht worden en ze dus lang houdbaar zijn.
4. Nadat je één pot gevuld heb, draai je het deksel erop en zet je hem direct ondersteboven op de theedoek. Pas op, want je pot is waarschijnlijk weg heet nu.
5. Vul alles potten op deze manier, eindig je met een half lege pot? Dat maakt voor het inmaken niet uit, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om die alvast lee te eten.
6. Als de potten zijn afgekoeld kun je weer omdraaien. Door nu om het deksel te drukken kun je testen of ze gelukt zijn. Kun je het deksel niet meer indrukken? Dan zijn ze gelukt!
Stoofperen
Op internet zijn heel veel recepten voor wecken/inmaken te vinden. Ik wilde graag een recept stoofperen met jullie delen, maar er zijn er in zoveel soorten en smaken, dat ik daarin de keuze aan jullie laat. Je kan bessensap en rode wijn gebruiken voor de kleur, maar door ze lang te koken worden ze ook rood. Je kan suiker, kaneel, anijs, vanille, of wat je wilt toevoegen naar smaak. Het is jouw feestje. Maar je weet nu in ieder geval hoe je ze het hele jaar door kunt eten.
Appel-aardbeienjam
Naast stoofperen en appelboter deel ik ook graag een recept voor jam met jullie. Want hoe leuk is het om deze zelf te maken? En je hoeft niet te wachten tot het zomer is en er verse aardbeien zijn. Een diepvrieszak aardbeien werkt net zo goed.
Ingrediënten
1 kilo Aardbeien
1 kilo Appels
1,5 kilo Geleisuiker
80 ml Citroensap (of sap van 1.5 citroen)
- Maak de aardbeien schoon en snijd ze in vieren.
- Schil de appels,
verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes.
Sprenkel wat citroensap over de appelpartjes zodat ze niet verkleuren. - Meng in een grote pan de
suiker, appels, aardbeien en het citroensap.
Breng het geheel aan de kook en blijf roeren. - Laat de jam op een laag vuurtje doorkoken totdat de appels zacht zijn.
- Controleer of de jam
voldoende gestold is.
Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begint.
Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op.
Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin.
Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt.
Anders moet de jam nog wat langer koken. - Vul de potten zoals in de basisregels hierboven beschreven staat.
Laatst had ik nog een halve zak diepvriesfruit wat al ontdooid was en ik zo snel niets mee wist. Geleisuiker had ik niet in huis, dus verving ik het voor gewone suiker. Rood fruit en suiker even in de pan laten doorkoken en je hebt een heerlijke siroop/saus voor over de yoghurt. Het restje aten we die avond over de yoghurt en de anders staat ingemaakt in de kast.
Heb jij ervaring met inmaken? Deel je ervaringen hieronder of op onze Instagram-pagina. Vinden we leuk om te zien!
Recente reacties