Bij de boekhandel zag ik het nieuwe boek van Marianne Witvliet liggen. Ik koop niet zo vaak een roman, eigenlijk nooit. Maar deze kon ik niet laten liggen. Het lezen ervan heeft mijn verwachtingen overtroffen. Een prachtig boek!
Vandaag een korte recensie over ‘Boven de robijnen’, de nieuwste roman van Marianne Witvliet.
Geschreven door Suzanne
In het kort
Noa heeft grote plannen, ze wil het liefst naar de kou. Fotograferen op Antarctica is haar grote droom. Door een briefwisseling met Daniël komt deze droom in een ander licht te staan, maar toch jaagt ze hem na. Ook Daniël heeft zijn plannen, en zo scheiden hun wegen. Maar niet voor altijd.
Mijn leeservaring
Marianne Witvliet weet in haar nieuwste roman de sfeer in het boek heel nauwkeurig te beschrijven. Terwijl je aan het lezen bent, kun je alles bijna zien, ruiken en voelen. Dit maakt dat je helemaal in het verhaal zit. De briefwisseling tussen Noa en Daniël is boeiend om te volgen. Gevoel voor taal en voor humor maakt dat je je helemaal in kunt leven in hun werelden. Dat Witvliet zelf een groot liefhebber is van de natuur, is geen geheim. Ze weet dit op een gedetailleerde manier te verwerken in het verhaal. Daar mijn kennis op dat gebied redelijk beperkt is, moest ik af en toe echt even wat vogelsoorten opzoeken. De blauwstaartbijeneter wil ik wel noemen. De veer van deze vogel speelt een belangrijke rol in het verhaal.
Het boek bestaat uit twee delen: ‘het kleine eiland’ en ‘het grote eiland’. De verschillende tijdsperioden met hun eigen gebeurtenissen vloeien mooi in elkaar over. Bepaalde elementen uit het begin van het boek komen later weer terug en maken het boek soms echt boekachtig. Het zou wel heel bijzonder zijn als sommige dingen echt zo konden gebeuren. Maar daarvoor is het een boek, toch? Vooral richting het eind – de ontmoeting met Daniël – kon ik niet stoppen met lezen. Ik vroeg me even af hoe het geweest zou zijn als je tijdens de reis van Noa ook af en toe even een kijkje in de wereld van Daniël had kunnen nemen. Waarschijnlijk heeft de schrijfster dit bewust weggelaten. Het had de spanning eruitgehaald, denk ik. Het enige wat ik me afvraag is waarom de omslag een weergave van Ameland heeft, terwijl Schiermonnikoog het eiland van Noa is. De liefde tussen de twee is ontstaan door de briefwisseling en is de prachtige rode draad in dit boek. Tel daarbij de beschrijving van de karakters, alle details en personages eromheen op en je hebt een feestje om te lezen.
Samengevat: een echte aanrader. Woordenkunst is een feit in deze roman. Ik heb de andere boeken van Marianne Witvliet nooit gelezen, maar dat ga ik nu zeker nog eens doen. Zoek je nog een mooi cadeau voor de decembermaand? Dan is dit een tip.
Begin oktober publiceerde het RDMagazine een artikel over de achtergrond van ‘Boven de robijnen’. Marianne is in dit artikel zelf aan het woord en vertelt wat over de achtergrond van het verhaal. Een mooie aanvulling bij deze recensie, leek me. Daarom hieronder het stuk voor jullie bijgevoegd.
Afbeeldingen hierboven via RDMagazine en KokBoekencentrum.
Informatie: Boven de robijnen – Marianne Witvliet – KokBoekencentrum – € 23,99
Recente reacties