Toen de coronapandemie vorig jaar uitbrak en we allemaal thuis moesten blijven, wakkerde dat een massale opruimwoede aan. Ook ik onderwierp de inhoud van mijn kledingkast eens aan een kritische blik en deed tientallen kledingstukken weg die ik niet meer leuk vond of die niet eens meer pasten… Maar na verloop van tijd was ik nog steeds niet tevreden over de kleding die ik had. (Je herkent dat gevoel vast wel: ‘ik heb niks om aan te trekken!’) Toen ik toevallig het concept van de capsule wardrobe tegenkwam, deed ik nog eens een flinke stapel kleren weg. Het resultaat: ik ben weer blij met de kleding die ik heb! In dit artikel vertel ik je graag meer over de capsule wardrobe.
Geschreven door Anne
Een capsule wardrobe is een garderobe met een beperkt aantal kledingstukken die goed met elkaar te combineren zijn zodat je veel verschillende outfits kunt creëren. Er is niet één vast getal, maar met tussen de dertig en veertig kledingstukken zit je goed. Wat er precies wel en niet in die gemiddeld vijfendertig items hoort, staat ook niet vast. Ik tel bijvoorbeeld mijn sportkleding, accessoires, schoenen en jassen niet mee, waar sommige anderen dit wel doen. Een capsule wardrobe van dertig kledingstukken betekent overigens niet dat je maar dertig kledingstukken in totaal mag hebben, want je maakt een capsule wardrobe per seizoen. Aan het begin van een nieuw seizoen bekijk je wat er aangepast en ingewisseld moet worden. Dus voor de lente en zomer bijvoorbeeld voeg je luchtige tops toe en haal je de wollen vesten eruit. De seizoensitems die je niet gebruikt, berg je op zodat je er geen aandacht aan hoeft te besteden.
Als je voor het eerst een capsule wardrobe gaat maken, kan het overweldigend zijn. Dertig kledingstukken klinkt als heel weinig, maar geloof me: dat valt echt mee! Ik geef je een paar handvatten die je op weg kunnen helpen. Ik begon met drie stapels maken: een stapel voor kleding die ik sowieso wilde houden, een stapel met kledingstukken die weg mochten en een stapel met items waarover ik nog twijfelde. Wees kritisch maar volg ook je gevoel: leg in eerste instantie alleen kleding op de stapel die je wilt houden als je er echt blij van wordt. En kleding die je bijvoorbeeld al langer dan een jaar niet hebt gedragen, doe je gelijk op de stapel voor wegdoen.
Bekijk dan de stapel met kleding die je wilt houden en de stapel die je weg doet. Waarom word je blij van een bepaald kledingstuk? En wat is de reden waarom je andere kledingstukken niet meer draagt? Is het de kleur, de print, de pasvorm, het comfort? Grote kans dat er een patroon ontstaat. Bij mij werd het duidelijk dat ik heel erg houd van vrolijke bloemenprints en bepaalde kleuren: bordeaux rood, okergeel, donkergroen en verschillende tinten blauw. Op de stapel met items die ik weg deed, lagen vooral veel kledingstukken die op zich wel leuk waren, maar eigenlijk niet lekker zaten en om die reden niet gedragen werden. Dat vertelt mij dus dat ik het belangrijk vind dat kleding lekker zit. Ga voor jezelf dan ook na wat de stapels jou vertellen. Welke kleuren vind je mooi, wat voor stijl draag je graag, vind je comfort belangrijk?
De stapel met kleding die je wegdoet, zet je vervolgens meteen apart in een vuilniszak of een krat. Je kunt natuurlijk nog kijken of je kleding verkoopt, doorgeeft of doneert, maar het gaat weg, dus je hoeft er voor het invullen van je capsule wardrobe geen aandacht en energie meer aan te besteden. Daarna ga je naar de stapel met kleding die je houdt. Kijk of de kledingstukken divers genoeg zijn en of je nog items mist. Houd hierbij ook rekening met het seizoen; de items die niet in het seizoen passen en die je dus niet gaat dragen, berg je op voor later. Voor items die je nog mist (je hebt bijvoorbeeld geen shirtje met lange mouwen), kun je eerst kijken of je nog hebt in je ‘misschien’-stapel. Anders kun je het alsnog nieuw of tweedehands kopen. De rest van de kleding waarover je twijfelt, leg je weg in je kast, uit het zicht. Je kunt er bij een volgend seizoen weer naar kijken en nagaan of je het hebt gemist, en overwegen of je items alsnog gaat dragen. Als een kledingstuk een jaar niet gedragen is, doe het dan alsnog weg.
Nog wat extra tips:
- Vorm het echt naar hoe het voor jou werkt! Bepaal voor jezelf hoeveel kledingstukken je aanhoudt, of je schoenen en jassen etcetera wel of niet meetelt.
- Houd ook in gedachten of de kleding die je hebt bij je levensstijl past. Ik vind bijvoorbeeld de bohemian stijl met lange jurken en rokken heel tof, maar aangezien ik overal op de fiets naar toe ga, is dat totaal niet handig! In plaats van een lange jurk heb ik nu een jumpsuit met wijde pijpen gekocht. Geeft hetzelfde effect, maar is veel praktischer 🙂
- Neem de vrijheid om tussentijds veranderingen aan te brengen als dat nodig blijkt. En je mag best een beetje smokkelen: ik heb bijvoorbeeld een paar jurkjes die ik graag wilde houden, maar te mooi zijn om op dagelijkse basis te dragen. Deze heb ik dus wel gehouden, maar apart gehangen om te dragen voor bijzondere gelegenheden. En als het in de zomer of lente eens een dag heel erg koud is, pak je natuurlijk gewoon een lekker warm vest uit je winteritems.
- Als je nieuwe kleding koopt, bedenk dan of dat ook lang leuk blijft. Dat ene shirtje wat nu helemaal hip is, is over een half jaar misschien alweer uit de mode. Kleding die wat tijdlozer is gaat langer mee en valt makkelijker te combineren binnen je garderobe.
- Neem een keer de tijd om allerlei outfits te creëren met de items die je hebt. Je zult verbaasd zijn hoeveel verschillende outfits je kunt maken en je weet misschien wel verrassende combinaties te maken. Daarnaast geeft het je ook meteen een idee of je nog bepaalde items mist.
- Kijk je graag filmpjes over hoe een capsule wardrobe werkt? YouTuber Faenomenal maakt met regelmaat toffe (Nederlandstalige) video’s over het maken van een capsule wardrobe en hoe het haar vergaat. De Amerikaanse Emma Losey is ook een aanrader: zij maakt niet alleen filmpjes over de capsule wardrobe, maar geeft ook bruikbare tips op het gebied van styling.
Ik ben zelf pas een half jaar geleden begonnen met een capsule wardrobe, maar het heeft me wel al veel gebracht. Zo ben ik ten eerste veel blijer met mijn kledingkast: ik heb kleding met kleuren die ik mooi vind, die lekker zit en past bij mijn dagelijks leven. En doordat ik een beperkt aantal kledingstukken heb die goed bij elkaar passen, hoef ik bij het aankleden veel minder lang na te denken over wat ik wil aantrekken. Ook ga ik nu veel bewuster om met shoppen: ik probeer alleen kleding te kopen die ik nodig heb (is soms lastig, want tweedehands kleding shoppen is een van m’n grote hobby’s!). Als ik wel iets koop, overweeg ik nu veel beter of ik het echt ga dragen en of het ook past bij mijn (levens)stijl. Op deze manier koop je veel minder impulsief en doe je dus minder snel een miskoop.
Recente reacties