Vandaag gaan we in gesprek met Williene Klinck – Morren: vrouw, moeder, voedingsdeskundige en auteur van inmiddels een heel aantal kookboeken met pure recepten. Hoe ontstond deze lifestyle en waarom is het zo gezond?
Lees gauw verder als je wilt weten wat Williene hierover te vertellen heeft.
Samenstelling: Suzanne
Je runt een uitgebreide receptensite, hebt meerdere boeken gepubliceerd en je weet ontzettend veel van gezonde voeding. Hoe is het allemaal begonnen en wat maakte dat je zo enthousiast bent?
Ik begon jaren geleden op mijn voeding te letten toen mijn oudste koemelkallergie bleek te hebben. Dan moet je al direct zonder pakjes en zakjes gaan koken, omdat er in vrijwel alles lactose of melkeiwit is toegevoegd. Nadat we dit een aantal weken deden viel het ons op hoeveel beter we ons voelden door de pakjes en zakjes te laten staan. Dit was zo’n bizarre verandering dat ik me toen meer ben gaan verdiepen in voeding, E-nummers en wat het met je doet. Door de jaren heen ben ik steeds meer gaan aanpassen. In die tijd ging ik de recepten die ik ontwikkelde opschrijven en publiceren in een blog. In eerste instantie voor mezelf, maar al snel werd in ‘gevonden’ op het www en kwam de vraag of ik meer wilde publiceren. En zo is Smakelijck ontstaan en is het uitgegroeid tot een platform met duizenden recepten, tips en een webshop boordevol fijne producten.
Wat zijn volgens jou dé ingrediënten van een gezond voedingspatroon?
Variatie! Mensen eten véél te eenzijdig. Dan kan het gezond zijn, maar variatie is écht nodig. Zo profiteer je maximaal van voldoende voedingsstoffen, vezels, vitaminen en mineralen. Dus niet dagelijks twee broodmaaltijden, niet vaker dan drie keer hetzelfde ontbijt (of lunch) achter elkaar. Variëren in voedingsmiddelen, in vetten, in kleuren op je bord. Dát is gezonde voeding. En dan maakt het ook niet uit als het een keertje wat minder gezond is. De afwisseling is de key tot een gezond leven.
Het begrip ‘E-nummers’ lijkt soms wat naar de achtergrond verdwenen. Zijn ze echt zo schadelijk of hoe moeten we dit volgens jou zien?
Alles heeft een E-nummer. Zonder E-nummers is het snel gedaan met je, want ook zuurstof heeft een E-nummer. E-nummers zijn slecht voor je, is dus geen goed argument. Maar er zijn inderdaad E-nummers die zo chemisch bewerkt zijn, dat het beter is om deze te mijden uit je voeding. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld extreem veel last van smaakversterkers of kleurstoffen. Ik doe dit werk nu 15 jaar en door de tijd heen zijn er héél veel E-nummers verboden binnen de EU. Dus zo onschuldig waren ze toch niet. Door de jaren heen ben ik me wel minder gaan focussen op E-nummers. Er zitten inderdaad hele schadelijke nummers (denk aan zoetstoffen, smaakversterkers, anti-klontermiddelen e.d.) tussen, maar je kunt je veel beter richten op pure en onbewerkte voeding, zonder etiket. Groenten, fruit, noten, zaden, pitten, puur vlees en pure zuivel. Dan maakt een E-nummertje hier en daar écht niet zoveel uit. Gezond leven gaat echt veel verder dan alleen wat E-nummers mijden uit je voeding. Het gaat om het totaalplaatje. Het totale voedingspatroon.
Hoe begin je met gezond eten en welke tips heb je voor mensen met een klein budget die toch gezond willen leven?
Mijn tip is altijd om stap-voor-stap te beginnen. En beslis voor jezelf hoe ver je wilt gaan. Elk stapje naar een gezonder voedingspatroon is er één. Ga je te snel, dan heb je een grotere kans dat je na een paar weken de handdoek in de ring gooit. Maar het ligt ook aan je persoonlijkheid. De één wil in één keer om, de ander heeft meer succes met kleine stapjes. Het is allemaal goed. Bewustwording is al een enorme winst.
Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de avondmaaltijden: meer groenten, geen pakjes en zakjes meer gebruiken, puur en onbewerkt vlees en vis gebruiken, de switch maken naar volkoren rijst en pasta-producten. Als je dat eenmaal goed onder de knie hebt kun je tussendoortjes aan gaan passen of het ontbijt. Je kunt zo ver gaan als je zelf wilt. Er zijn recepten in overvloed. Zelfs in de supermarkt kun je tegenwoordig zoveel meer krijgen dan 10 jaar geleden. Wat dat betreft is het veel makkelijker geworden.
Koken zonder pakjes is veel goedkoper dan met pakjes. Je koopt in één keer een heel aantal kruiden, maar daar doe je vervolgens jaren mee. In de supermarkt zijn kruiden erg prijzig, in de toko heb je veel meer waar voor je geld. Ook online is het de moeite om groot in te slaan. Verder koop ik heel basic boodschappen. Je kunt héél veel laten staan: koek, snoep, frisdranken, pakjes en zakjes, driekwart van de supermarkt kan ik overslaan. Verzorgingsproducten, wasmiddelen, het kan allemaal superbasic. En dat bespaart heel veel geld, wat je dan weer kunt besteden aan gezonde producten die je in de natuurwinkel koopt. Sommigen denken dat je dure superfoods nodig hebt om gezond te eten, maar dat is absoluut niet het geval. Je kunt veel beter gewoon eten met de seizoenen mee, met groenten en fruit die je gewoon van Hollandse bodem haalt. Dichtbij, duurzaam en daardoor ook veel goedkoper. Je hebt echt geen hippe, dure shakes en poeders nodig.
Minder brood eten, een lunch zonder brood: je hoort en leest het steeds vaker. Wat zijn de voordelen hiervan voor je lichaam?
Zoals ik eerder al noemde: we eten in Nederland enorm eenzijdig. Een broodje met hagelslag is vergelijkbaar met een gebakje. Niet met een gezonde maaltijd. Met brood is niet zo heel veel mis, als je puur en voedzaam brood hebt, maar het is maar gedeeltelijk echt voeding. Het beleg moet dan je voeding zijn. Dus pure roomboter, kaas, en heel veel rauwkost, zaden en pitten bijvoorbeeld. Of een avocado met een paar gekookte eieren en zalm, bijvoorbeeld. Dan neemt de behoefte naar tussendoortjes ook af en kun je die helemaal skippen. Drie volwaardige maaltijden zijn voldoende voor een volwassen, gezond persoon. Maar dan moeten deze maaltijden wel alle macro’s bevatten: voldoende vetten, eiwitten en koolhydraten. Dan volstaat een boterham met jam simpelweg niet en heb je binnen een uur weer trek.
Hoe ga je om met reacties van mensen die het maar onzin vinden?
Iedereen heeft recht op een eigen mening. Ik kan me daar dus niet druk om maken en laat dat volledig los. Ik hoef hen niet te overtuigen, zij hoeven mij niet te overtuigen. Als er oprechte interesse is dan kun je een leuke discussie voeren, maar het is nooit mijn doel om mensen te overtuigen.
Welke boekentip heb je om meer te weten te komen over E-nummervrij eten en een gezond voedingspatroon?
De kookboeken van Smakelijck, natuurlijk ? Deze zijn erg populair, zeker de serie Puur koken zonder Pakjes. Hier vind je recepten die het je écht heel makkelijk maken om gezond en puur te koken. Daarnaast vind ik de boeken van Rineke Dijkinga en Richard de Leth hele fijne aanraders voor als je meer wilt weten over gezonde voeding en een gezonde leefstijl.
Het leukste vind ik om te horen dat mijn kookboeken helemaal versleten, onder de vlekken in de keuken liggen en dagelijks worden gebruikt. Blijer kun je me niet maken. Of dat mensen vertellen dat hun partner of hun kinderen denken dat er uit een pakje wordt gekookt, terwijl het recept van Smakelijck komt. Zó dichtbij komt mijn versie van een gerecht dan bij het originele pakje. Dát geeft me energie om door te gaan met mijn werk.
Recente reacties