‘Maak haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt’, las ik eens ergens. En eerlijk? Ik kreeg het een beetje benauwd van die spreuk. Want ik ben zo’n type die als ik dan een keer tijd over heb juist even lekker gaat zitten om ‘niks’ te doen. Maar dan zou ik dus juist nog even iets moeten doen, waardoor ik een andere keer weer tijd over heb…
Er zit natuurlijk wel wat in! Soms zit je in een lekkere flow en gaan de dingen die je moet doen vanzelf en soms wil het gewoon niet. Vandaag deel ik wat gedachten met je over het omgaan met tijd. Maar: er komen ook praktische tips aan bod. Lees dus snel verder als dit thema je aanspreekt.
Geschreven door Suzanne
Tijd is een enorm ruim begrip. Ik heb er ook eigenlijk al zolang ik me kan heugen, een beetje ruzie mee gehad. Dat wil zeggen: klussen opsparen tot het laatste moment. Te weinig vooruit kijken naar wat komt. Over alle haastklussen die ik me nog herinner zou ik al een artikel vol kunnen schrijven. Om nog maar te zwijgen over het gevoel van haastig vertrekken doordat ik weer eens dacht meer tijd te hebben dan in werkelijkheid. Het gaat hier vooral over het inschatten van tijd. In de loop van de tijd ben ik ook meer gaan nadenken over het besteden van tijd. Wat doe ik eigenlijk met de tijd die ik heb? Hoe wil ik die besteden? Maak je geen illusies, daar is nog wel wat winst te maken. Misschien heeft het ook te maken met een gevoel van controle. Of het hebben van controle over de tijd die je hebt. Als ik dat niet heb, door een onrealistische planning bijvoorbeeld, blokkeer ik. Dan bedenk ik vijf dingen, of tien en ik moet ze voor mijn gevoel allemaal tegelijk doen én tegelijk af hebben. Niet ideaal, natuurlijk. Vérre van dat, zelfs. De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat het gewoon een veel relaxter gevoel geeft, wanneer je inzicht hebt in wat je moet doen. En in wat je wilt doen. En dat je ook tijd hebt voor dat spontane praatje op straat. Want ik vraag me dan ook altijd af of anderen veel tijd hebben, of weinig tijd. Of hoe ze die indelen. Voor mijn gevoel heeft een ander altijd de perfecte planning. Maar, weer even terug naar het indelen van mijn tijd. En hoe het toch tot een (kleine) verandering kwam.
Inzicht
Alweer drie jaar terug volgde ik een traject bij een coach en daar kwam het onderdeel ‘planning’ ook aan bod. Wat wil je met je tijd? Waarom? Bepaal jij wat je met je tijd doet? Of laat je het gebeuren? Zeg je weer ‘ja’ terwijl je ‘nee’ bedoelt? Allemaal scherpe vragen waar ik natuurlijk niet meteen een antwoord op wist. Maar het liet me wel nadenken over heel veel dingen. En dat was goed! Ik hield bij wat ik op een dag deed. Waar ik energie van kreeg en wat me energie kostte. Wil je wel een schoon huis, maar niet de hele dag bezig zijn met poetsen? Dan moet je het bijhouden. Een sleutelwoord, wat mij betreft. Het geldt eigenlijk voor bijna alles in het leven waar je enige controle op kunt uitoefenen. Tijdens de periode van coaching schafte ik de planner van Essentialiving aan. Een duur ding, is dat wel nodig? Maar hij ligt altijd open, ik zie meteen ’s morgens wat ik moet doen. En dat ga ik dan (meestal) ook doen. Dat klinkt natuurlijk heel saai, maar het is juist zo fijn. Want als je ’s morgens bepaalde taken afgerond hebt, heb je ’s middags tijd voor ‘niks doen’. Dat is natuurlijk niet zo, want de tijd wordt altijd wel gevuld. Maar het fijne is, dat je dan in elk geval gedaan hebt wat je graag wilde doen. Daar gaat aan vooraf dat je dan moet weten waar je je tijd mee wilt vullen.
Timemanagement?
Gaby, de ontwerpster van de planner, is niet enthousiast over het begrip ’timemanagement’. Daarbij gaat het erom zoveel mogelijk te doen in zo weinig mogelijk tijd. Zij gaat voor de focus op de dingen die voor jou belangrijk zijn. Daarmee vul je je tijd. Niets meer en niets minder. Kijk vandaag of deze week eens eerlijk naar jezelf? Waar besteed je eigenlijk teveel tijd aan, terwijl je dat niet wilt? Is daar iets aan te veranderen? En hoe dan? Er is soms echt meer mogelijk dan je denkt! Je hoeft die gedachten helemaal niet uit te spreken. Gewoon, voor jezelf. Dat kan iets oppervlakkigs zijn, maar ook met een diepere lading. Misschien wil je graag meer tijd vrij maken om Bijbel te lezen. Maar wanneer dan? De week zit elke keer weer zó vol. Wat is er mis met een kruis in je agenda? Of een week zonder afspraken? Aan sommige dingen ontkom je niet. En veel dingen staan vast. Maar het gaat erom dat je jouw tijdslek ontdekt. Daaraan erger je je ook vaak. Je wilt geen tijd in een bepaald iets steken, maar het overkomt je steeds weer. Kun je ontdekken waar het door komt? En hoe kun je het veranderen?
Hoe ik mijn week vul
De planner is geen agenda. Daarin schrijf je alleen afspraken op. Bij dit grote boek – want dat is het – trek je een lijn langs de uren van de dag. Op dit moment werk ik twee dagen als gastouder. Op die dagen staat er dus een lijn van ’s morgens tot het eind van de middag. Het fijne bij deze planner is dat je in de avond ook normaal kan plannen, ook iets wat een uurtje tijd kost. Als ik op de overige dagen van de week ook veel ‘lijnen’ zie, weet ik dat de week vol is. Of misschien wel te vol. Het is belangrijk om delen leeg te laten, voor onverwachte dingen. Op deze manier krijg ik inzicht in mijn week. Het is niet zo dat ik álles plan. En soms ook niet eens een week van tevoren. Maar wat in mijn hoofd schiet, schrijf ik meteen op. Ik bekijk dan goed wat voor soort klusje het is. Is het iets in de trant van een kaartje sturen, dan zet ik het onderaan bij ’to do’. Is het iets wat meer tijd kost, dan plan ik het in. Sommige dingen hoeven niet meteen, maar wil je wel graag een keer gedaan hebben. Dan zet je het over twee maanden in je planner. Ik ben in sommige dingen een uitsteller. Dus het gebeurt heus nog weleens dat iets van de ene week ‘meegaat’ naar de andere week. En terwijl ik dit typ, denk ik: misschien zijn er vrouwen die dit lezen en hier écht om moeten lachen. Omdat ze denken: ‘Het is toch logisch dat je alles plant?’ Voor mij niet, haha. Daarom ben ik zo blij met deze uitvinding. Voor mij werkt het! Geen gepriegel in een gezellige agenda. Dit geeft rust! Bewust staan er onderaan elke dag vijf to-do-lijntjes. Het idee is dat je hier dingen opschrijft die echt dan moeten gebeuren.
Balans
Het fijne is, dat je het helemaal op jouw manier kunt doen. Je kunt je activiteiten zelfs opdelen in categorieën en met verschillende kleuren werken. Zo heb je goed helder hoeveel tijd je besteed aan werk, familie of sport. Dit doe ik op het moment niet. Zou ik misschien weer eens op kunnen pakken. Wel plan ik het avondeten. En ik las pas ergens bij iemand die een lijst had met menu’s. Wellicht handig als je denkt: wat zullen we weer eens eten? Pak je lijst erbij, en kiezen maar! Rechts op de bladzijde is ruimte voor het opmaken van de balans. Een beetje een woord waar je de kriebels van zou kunnen krijgen. Maar het is toch echt weer zo’n sleutelwoord. Waar heb je je tijd aan besteed? Waar wil je graag tijd aan besteden? Je kunt ook een bepaalde focus opschrijven. Denk aan: ik drink elke dag 2 liter water. Of: ik pak mijn telefoon op vaste tijden. Bewust staan er geen doelen in de agenda. Hij is bedacht om alles wat je moet op een rustige manier door te komen. Je moet al genoeg op een dag, toch? 😉 De feestdagen en dergelijke staan niet voorgedrukt in de planner en het is jammer dat de week op maandag begint. Dit is ook geen reclamepraatje. Er zijn vast nog wel meer handige planners die ongeveer op hetzelfde neer komen.
Ik hoop dat dit artikel je iets opleverde. Het was wellicht erg persoonlijk. Maar: neem je tijd en hoe je ‘m indeelt eens onder de loep. Dat kan zomaar nieuwe inzichten opleveren!
Recente reacties