Die geur van verse basilicum, ik hou ervan! En het smaakt ook zo lekker over de pasta of met tomaat en mozzarella. Maar het volgende herken je vast wel: je koopt een basilicumplantje bij de supermarkt, plukt er een paar blaadjes van voor het eten, en na een week is het plantje dood. De volgende keer dat je verse basilicum nodig hebt, koop je weer een plantje en herhaalt het ritueel zich. In dit artikel geef ik je tips hoe je je basilicumplantje in leven kunt houden en nog beter: hoe je de basilicum kunt stekken, zodat je een oneindige voorraad aan verse basilicum hebt!
Geschreven door Anne
Laten we beginnen bij het basilicumplantje uit de supermarkt. Heel frustrerend dat het plantje zo snel dood gaat, toch? Maar eigenlijk is het heel logisch dat dit gebeurt. Deze plantjes zijn namelijk supersnel gekweekt waarbij waarbij vooral de bladgroei gestimuleerd wordt. Daardoor worden er geen goede wortels ontwikkeld en dat zorgt ervoor dat de plant niet sterk is. Daarnaast is zo’n potje eigenlijk niet één basilicumplant maar twintig plantjes in één, waardoor er veel te weinig voeding is. De basilicum wordt dus puur gekweekt om veel blaadjes te geven, en niet om in leven te blijven…
Belangrijk om te weten: basilicumplantjes houden van ruimte, water en zonlicht. Als je dus een plantje uit de supermarkt koopt en je wilt hem in leven houden, verhuis hem dan gelijk naar een lekker ruime pot. Eventueel kun je de kluit nog opdelen en in meerdere potten doen. Het beste is om een plastic pot met gaten aan de onderkant te nemen en deze in een sierpot of op een schotel te plaatsen. De plant vindt het namelijk fijn om van onder water te krijgen, zodat hij zelf kan bepalen hoeveel water er opgenomen wordt. Zet de pot daarna op een plek met veel licht en warmte en geef ‘m elke dag een flinke plens water van onder. Een aantal stengels zal overigens waarschijnlijk nog steeds doodgaan, maar de sterkste zullen zeker door blijven groeien. Basilicum kan trouwens ook in de volle grond, maar omdat hij niet zo goed tegen kou kan, werkt dat hier in Nederland vaak toch wat minder. Bij ons thuis staat hij in de vensterbank achter een raam op het zuiden, daar doet ‘ie het fantastisch!
Oké, nu heb je een paar tips ontvangen om een supermarktbasilicumplantje in leven te kunnen houden. Dan is het nu tijd voor de volgende stap: basilicum stekken. Als je eenmaal weet hoe dit moet, heb je voor altijd verse basilicum! Het is heel simpel:
Stap 1: Knip een top van een stengel af, vlak boven het punt waar de blaadjes zich afsplitsen. Gebruik hiervoor een schone schaar zodat er geen bacteriën in het ‘wondje’ komen.
Stap 2: Zet het steeltje op water, zodat er wortels gaan groeien. Ik gebruik hiervoor altijd lege kruidenpotjes. Het kan een tijdje duren voordat er wortels ontstaan, dus wees geduldig en check af en toe of er nog genoeg water in het potje zit.
Stap 3: Als de wortels zo rond de 5 cm lang zijn, is het tijd om ze in de grond te zetten. De lengte van de wortels komt niet zo nauw; op de foto hierboven zijn ze bijvoorbeeld al heel lang. Er zijn allerlei soorten grond beschikbaar, maar ik gebruik gewoon potgrond voor kamerplanten en dat gaat prima. Je kunt je stekje in een kleiner potje zetten en later verpotten, of gelijk in een grote pot zetten.
Stap 4: Voor de verzorging volg je de tips die eerder in dit artikel zijn genoemd.
Stap 5: Als het stekje groter en steeds meer een echte plant wordt, is het van belang om zo af en toe te snoeien. Je knipt dan de stengel weer af vlak boven een punt waar blaadjes zich afsplitsen. Door het snoeien wordt de plant gestimuleerd om enerzijds vertakkingen aan te maken (op die punten waar de blaadjes zich afsplitsen) en anderzijds meer blaadjes te groeien. Zo krijg je een mooie volle plant.
De foto hieronder is mijn basilicumplant. Enig idee hoeveel stekjes er in deze pot staan? Het antwoord is: twee. Geweldig toch, dat je met maar twee stekjes al zo’n grote plant kunt kweken?! De langste stengel is inmiddels al ruim 50 cm! Hier kan een plantje uit de supermarkt echt niet tegenop.
Je kunt overigens wel goed zien dat het weer nodig tijd is om te snoeien: aan de onderkant is de plant veel voller en aan de bovenkant zijn de stengels langer met minder blaadjes. Ook groeien er aan sommige stengels bloemetjes. Het staat super leuk en ze zijn ook eetbaar, maar de smaak van de blaadjes schijnt minder te worden en natuurlijk gaat er ook energie naar de bloemen die anders in de blaadjes gestoken wordt. Voor de plant is het dus beter om de bloemen er vroegtijdig af te halen.
Inmiddels heb je heel wat tips gekregen om je eigen basilicum te kweken. Met deze tips kom je vast een heel eind, maar soms is het ook een kwestie van proberen. Het leuke is: als je plant toch niet zo lekker gaat, knip je gewoon weer nieuwe stekjes af en probeer je het weer opnieuw. Veel succes en plezier met het kweken van je eigen basilicum!
Recente reacties