Vandaag schrijft Jolien een recensie over het boek ‘Gods weg door je beproevingen’ van Elisabeth George.
Ze neemt ons mee in haar ervaring met het boek en vertelt waarom Elisabeth George ons als vrouwen aanspoort om beproevingen vreugde te achten.
Geschreven door Jolien
In een moeilijke periode van mijn leven kreeg ik dit boek voor mijn verjaardag. Ik had online een aanbeveling zien langskomen en het op mijn verlanglijstje gezet. Want een van de eerdere boeken van Elisabeth George, ‘Vrouw naar Gods hart’, waardeer ik nog steeds erg. Ik las in de beschrijving dat dit boek gaat over de manier waarop een christenvrouw moet omgaan met beproevingen. En omdat ik me op dat moment midden in een zware beproeving bevond, leek het me goed om dit boek te vragen. Want ik zag Gods weg daarin namelijk helemaal niet. Ik zag alleen ellende en ik voelde me neerslachtig. Ik zat werkeloos op de bank onder een kleedje en ik had het gevoel dat mijn gebeden niets uithaalden of niet gehoord werden. Maar toen ik het boek kreeg en begon te lezen, moest ik wel even slikken. Het boek begint namelijk met de tekst uit Jakobus 1 vers 2, waar de broeders door Jakobus opgeroepen worden om hun beproevingen voor vreugde te achten.
Elisabeth George stapt er meteen middenin: wat zijn jouw beproevingen op dit moment? Waar heb jij mee te dealen? Een ziekte? Een suïcidaal kind? Een verslaving? Financiële zorgen? Wat het ook is, je wordt hier aangespoord om het als vreugdevol te zien. Wat? Moet ik mijn beproeving voor vreugde achten? Dat is onmogelijk! Ik kan God wel om kracht vragen en om wijsheid en hulp, maar dit? De ontstane situatie beschouwen als iets vreugdevols? Nee, dat gaat echt niet.
En eigenlijk dacht ik stiekem even: Ze draaft door. Zie je wel, echt zo’n Amerikaanse Evangelical. Maar toen ik verder las, moest ik dat oordeel meteen herzien. Want George is zeker wel Bijbels in wat ze schrijft. Ze schrijft namelijk: er staat niet dat je er vreugde over moet vóelen, er staat dat je ze vreugde moet áchten. Dat heeft niets te maken met het gevoel dat je erbij hebt, maar dat is iets van je verstand. Het is een kwestie van geloof, niet van emoties. Vreugde is niet gebaseerd op omstandigheden, maar op je houding. Het is gratis, maar niet goedkoop. Er is toewijding voor nodig en moed en volharding. Ze schrijft verder: Laat je niet uit het veld slaan door beproevingen. Vraag je niet af waarom iets je is overkomen. Beschuldig God niet van kwaad met gedachten als: Hoe kan een liefdevolle God zoiets laten gebeuren? Twijfel niet aan God, vraag je geen dingen af als: Waar is God als ik Hem nodig heb?
Geloof is geen kasplantje dat beschermd moet worden tegen wind en regen, zo teer dat het beschutting nodig heeft.
Nee, het is als een stevige eik, die sterker wordt met elke storm die hij doorstaat.
Een rustige periode verzwakt het geloof, terwijl hevige beproevingen het versterken.
Of: Waar was God toen dit gebeurde? (…) Erken in plaats daarvan de waarheid dat beproevingen deel uitmaken van het leven op deze aardbol. Volg Gods advies bij monde van Jakobus op en acht het enkel vreugde’. Kies voor de juiste houding -de houding die God voorschrijft. Op deze wijze legt Elisabeth George de Heilige Schrift aan je hart en moedigt ze je aan om God onvoorwaardelijk te vertrouwen. Wie deze auteur kent, weet dat ze veel voorbeelden gebruikt, zowel uit de Bijbel, als uit haar eigen persoonlijk leven. Ze schrijft daardoor erg toegankelijk en laagdrempelig, maar geeft je wel veel mee om over na te denken. Ieder hoofdstuk heeft aan het eind een paragraaf met concrete adviezen.
George helpt je om je manier van denken te veranderen, namelijk om je beproevingen niet langer te zien als een soort straf van de Heere, maar als iets vreugdevols. Als iets waarmee je Hem nog meer kunt eren en waardoor Hij jou kan vormen naar Zijn beeld. Ze vertelt je ook hoe je deze houding je eigen kunt maken. Hoe je voorkomt dat je na een poosje het bijltje erbij neergooit en onder een kleedje op de bank gaat zitten mokken. Als je eraan gewend raakt om je problemen op deze wijze tegemoet te treden, kun je daardoor groeien in geloof en genade.
Een eerstejaarsstudent aan Harvard kwam naar het kantoor van de decaan om uit te leggen waarom hij zijn opdracht wat te laat had ingeleverd. Hij zei: “Het spijt me, meneer, maar ik voelde mij niet zo lekker.” De decaan antwoordde: “Jongeman, knoop alsjeblieft in je oren dat het overgrote deel van het werk dat op de wereld wordt verzet, verzet wordt door mensen die zich niet lekker voelen.”
George noemt het roemen in zwakheden, zoals Paulus daarover schrijft in 2 Korinthe 12 vers 9 en 10. En de bewustwording dát je in het leven beproevingen zult hebben. Zodat je er niet door overvallen wordt, maar er met een stuk Bijbelse nuchterheid op voorbereid bent. Ook belicht de auteur de trouw van God, Die ons niet zal laten verzoeken boven datgene wat wij aankunnen, maar ons zal bewaren en beschermen, juist in die moeilijkheden.
Worstel je met dingen die gebeuren in je leven? Vind je het lastig om gelovig en lijdzaam je kruis te dragen in het vertrouwen dat God Zich niet vergist? En vraag je al helemaal af hoe je ooit vreugde zou kunnen scheppen in de moeiten? Dan is dit boek echt iets voor jou. Vraag het voor je verjaardag of geef het jezelf cadeau. Het zal je echt verder helpen om op een Bijbelse wijze om te gaan met je zorgen. En boven alles: het wijst je op God. Het helpt je om te zien wat vertrouwen en geloven werkelijk inhoudt.
Gods weg door je beproevingen, Elisabeth George, Grace Publishing House, vierde druk 2018
Oorspronkelijke titel: Finding God’s Path Through Your Trials, Harvest House Publishers, 2008
Recente reacties