Geschreven door Suzanne
Een jaar geleden stond Mirjam met haar tiny house verhaal op onze blog. Dat artikel kan je hier teruglezen. Inmiddels is haar boek ‘Bewuster leven’ uit. Wij mogen het boek verloten onder onze volgers. Daarnaast schreven we een recensie over dit boek, wat gaat over het geluk van genoeg. Lees mee en laat je inspireren, zou ik zeggen.
Voordat je verder leest, is het aan te raden om eerst het filmpje van de boekpresentatie van ‘Bewuster leven’ te kijken. De boekpresentatie is hier te zien en geeft gelijk een goede indruk van de opzet van het boek én een kijkje in het tiny house van Mirjam en haar man Corné.
Informatie
Mirjam Looij, begin de 30, staat in het dagelijks leven voor de klas op een Jenaplanschool en omschrijft zichzelf verder als minimalist, natuurliefhebber en klimaatdoener. Ze heeft al andere boeken op haar naam staan: de handletterboeken van Loveletters. Twee jaar geleden gooide ze het roer om. Ze woonde in een ruim nieuwbouwhuis, maar dat gaf uiteindelijk toch geen bevredigend gevoel. Samen met haar man voelde ze een sterk verlangen opkomen naar rust, eenvoud, vrijheid en zorg voor de aarde.
Het boek gaat niet alleen over het leven in een tiny house en het proces wat daarbij hoort, maar bevat ook veel levenslessen. Het houdt de lezeres een spiegel voor op het gebied van zelfbeeld en de invulling van het leven.
Recensie
Handzaam, overzichtelijk, leest fijn weg: zomaar drie kenmerken van ‘Bewuster leven’. Het is een boekje wat bestaat uit 52 hoofdstukjes die echt goed leesbaar zijn en de lezer inspireren. De afwisseling in thema’s zet je aan het denken. De meeste thema’s komen meerdere keren aan bod in het boek en zijn genummerd. Dat is prettig voor het overzicht. Ik heb het boek in één keer uitgelezen, maar naast de suggesties die Mirjam in haar voorwoord doet, wil ik nog wel iets toevoegen. Je zou het boek als weekdagboek kunnen gebruiken, omdat het precies 52 stukjes bevat. De vraag aan het eind van elk hoofdstukje heb je meestal niet in een paar seconden beantwoordt en het is fijn om daar de tijd voor te nemen. Pak er een notitieboekje bij en beantwoordt de vragen. Dit zou je ook nog per thema kunnen doen. Je kunt zelfs een soort actiepuntenlijstje maken. Waar wil jij beginnen op het gebied van duurzaamheid? Of waar wil je meer over te weten komen?
De stukjes zijn erg pakkend geschreven: tijdens het lezen borrelen er al vragen in je op en de vraag aan het eind zorgt voor ordening en/of verdieping in je gedachtewereld over duurzame keuzes.
Het fijne is dat Mirjam beslist niet voorschrijft dat iedereen in een tiny house moet gaan wonen. Voor veel gezinnen is dat niet haalbaar. Het mooie is wel dat je er meer over te weten komt én dat er ook hele bruikbare tips zijn die je heel goed in een ‘gewoon’ huis toe kunt passen. Grappig vond ik ook wel om te ontdekken dat er ook huishoudelijke gebruiken van vroeger terugkomen, zoals het drogen van de was bij de houtkachel. Of het min of meer wassen met de hand. Mirjam heeft wel een wasmachine, maar die is niet elektrisch. Echt back to basic, dus!
Eén van de thema’s die mij persoonlijk erg aansprak was het ‘digitaal minimaliseren’. Mirjam is hier heel open over en beschrijft heel treffend wat een smartphone met je doet. Natuurlijk wordt hier regelmatig over gepubliceerd, maar haar stukjes raakten me en ik móet hier echt iets mee! Het is volgens mij ook best wel een vrouwending, de worsteling tussen de mooie contacten en anderzijds het verslavende van onder andere Instagram. Wat mij betreft een pluspunt aan dit boek wat voor iedereen de moeite waard is om te lezen! En ter harte te nemen…
Mirjam benadrukt heel erg dat jij als vrouw goed genoeg bent en dat je niet perfect hoeft te zijn, op geen enkel gebied. Dat is een gedachte die we ons wel dagelijks voor mogen houden, want de onzekerheden kunnen soms ineens de kop opsteken. Hier en daar mis ik een beetje dat alles wat in deze wereld gebeurt in Gods hand ligt. Tegelijkertijd moet dat ons juist aansporen om te leven naar Zijn wil en ons leven in Zijn dienst te besteden. Deze vraag stelt ze ook op blz. 116: ‘Wie ben ik en wat vind ik echt belangrijk?’ Als antwoord daarop worden onderwerpen genoemd als telefoongebruik, werk, tijdsbesteding en huis. Ook kinderen en partner staan in dit rijtje. Ik vroeg me eerst af of die laatstgenoemde van dezelfde orde waren, maar toen ik er verder over nadacht, realiseerde ik me dat alles in ons leven samenhangt en dat we dus al deze onderwerpen best eens langs mogen gaan. Niet in de laatste plaats in samenhang tot elkaar. De laatste zin van het hoofdstukje op blz. 116 luidt als volgt: ‘Jij bent jij en dat mag vooral zo blijven’. Je kunt dit opvatten in de zin van dat je uniek geschapen bent en dat je je niet anders hoeft voor te doen dan dat je bent. Anderzijds mag ook genoemd worden dat wij God dagelijks tekortdoen in allerlei opzichten en dat we Zijn vergevende genade nodig hebben in ons leven. ‘Heer, wat wilt Gij dat ik doe?’ mag en moet ook op het terrein van duurzaamheid ons gebed zijn.
Als laatste noem ik een aantal punten die mij positief verrasten en daarmee raad ik elke vrouw aan dit boek te lezen. Aan het eind van elk hoofdstuk deelt Mirjam een lied, podcast of iets anders wat haar inspireerde in haar zoektocht naar eenvoudig(er) leven. Niet alles sprak mij evenveel aan, maar dat geeft juist de variatie aan in luisteren, kijken en lezen. Mooi detail: één van de luistertips is een cantate van Bach: Ich habe genug. Deze cantate gaat over Simeon die na een leven lang wachten eindelijk Jezus zag en rustig kon sterven. Dat was voor hem genoeg! Hoe actueel wil je het hebben?
Verder is er een hele lijst met inspirerende Instagramaccounts aan het boek toegevoegd. En met een hele lijst bedoel ik: 26 stuks!
Als je interesse hebt om een tiny house te bouwen zijn de veelgestelde vragen mét antwoorden zeker aan te bevelen om te lezen. Mirjam wijdt hier maar liefst 4 pagina’s aan.
Een leuk ‘cadeautje’: regelmatig tref je een mooie handletterquote aan van Mirjams hand. Een mooie toevoeging!
Kortom: een compleet boek over duurzaamheid wat duidelijke informatie geeft, inspireert en aanspoort tot actie.
Het boek, uitgegeven door Sestra, is als paperback verkrijgbaar voor €15,99 of als e-book voor €9,99 in de (online) boekenwinkels. De online boekpresentatie en rondleiding kun je ook bekijken via deze link: https://tinyurl.com/bewusterleven.
Meer informatie over het tiny house leven vind je op het Instagramaccount van Mirjam.
Op onze Instagrampagina verloten we het boek. Wil jij ‘m lezen? Kijk dan daar voor meer informatie over de winactie.
Recente reacties