Geocachen is een moderne vorm van schatzoeken: gewapend met (digitaal) kompas op zoek naar dat ene plekje waar de schat, oftewel: cache (spreek uit: kesj) verborgen ligt. Klinkt wel leuk toch? Vandaag lees je meer over onze eerste geocachebeleving!
Geschreven door: Eline
Een wat druilerige vrijdag is het als we de kinderwagen en een kinderfiets in de auto laden om op zoek te gaan naar onze eerste schat. De kinderen (5 en 3 jaar) hebben er echt zin in! Mama heeft de vreugde thuis al wel een klein beetje getemperd: we gaan inderdaad op zoek naar een schat, maar we mogen de schat niet meenemen. We schrijven onze naam op het briefje in de schat. Zo weet iedereen dat wij de schat al een keer gevonden hebben en dat we dus echt goede speurneuzen zijn!

Een aantal jaar geleden werd mijn interesse voor dit schatzoeken, wat met een mooi woord dus geocachen heet, gewekt. Hier en daar las ik erover en ik registreerde me op www.geocaching.com. Zonder deze registratie valt er vrij weinig te ontdekken. Op de website staat een kaart met alle verborgen caches. Helaas is het merendeel grijs. Dit betekent dat je er niet zonder premium lidmaatschap naar kunt gaan zoeken. En dat lidmaatschap kost geld. Jammer om dat zomaar aan te gaan zonder dat je weet of je het ook echt leuk vindt. Begin dit jaar stuitte ik op de app c:geo die het mogelijk maakt om te geocachen zonder betaald lidmaatschap. Een mooi moment om het met deze app eens te gaan proberen. Ik kies een multicache (er moeten eerst verschillende vragen worden opgelost, voordat je de punten van de coördinaten voor de schat krijgt) uit in de buurt en we gaan op zoek!
Aangekomen op het startpunt is het even zoeken waar we precies moeten beginnen. Hier moeten we de letters tellen van hetgeen op dit punt te huren is. De kinderen kunnen nog niet lezen, maar als ik ze aanwijs van welk woord ze de letters moeten tellen, zijn ze er al snel uit: ‘roeiboten’ heeft negen letters, dus het antwoord op vraag A = 9. Nu moeten we naar punt B. Een simpele vraag over het aantal letters van een organisatie die zich met wegen bezighoudt en die de routes in dit gebied verzorgd, leidt tot getal 4.

Om het volgende getal te krijgen, moeten we alle knotwilgen tellen die aan de linkerkant van de weg staan. Wij maken gebruik van de GPS functie op onze smartphone en het kompas in de app. Alleen laat het kompas natuurlijk zien waar je hemelsbreed naartoe moet, maar verteld je niet via welke weg je er moet komen! Al snel hebben we door dat je ook een kaartfunctie aan kunt zetten waardoor je ook de verschillende paadjes ziet. En laat mama nu precies het verkeerde paadje kiezen… Gelukkig hebben we dit snel door en keren om naar het andere pad. De kinderen zijn al hardop aan het tellen: ‘… drie, vier, vijf…’ Tot aan het bruggetje 17 knotwilgen, staat genoteerd.
De laatste vraag gaat over het aantal maanden dat honden aangelijnd moeten lopen in het gebied dat bij punt C begint. De oudste kent de maanden al en mama telt mee: 5 maanden. Even op een bankje wat drinken en het raadsel oplossen om te weten waar de schat precies ligt. Na een volwassen rekensom met optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen komt er een echte coördinaten uit. Deze voeren we in en zoeken maar!

Eerst de juiste locatie vinden: een paar 100 meter lopen en dan in de buurt van het water. We staan op het punt van de uitgerekende coördinaten en dus is het nu tijd om overal in, op, onder en achter te zoeken. Een van de regels van het geocachen is, dat de cache niet begraven mag worden. We lopen op een grasveldje aan de waterkant met verschillende knotwilgen. En laat mama die bomen nu vroeger ook weleens als verstopplek hebben gebruikt! Boven in een van de knotten zien we iets wits: een klein wit potje. Snel wordt het potje uit de boom gehaald en open gemaakt. De euforie is groot: we hebben de schat gevonden! In het potje zitten een heleboel witte papiertjes met allemaal namen van mensen die de schat eerder al eens gevonden hebben. Ook wij zetten onze naam erbij. Nog even een foto maken en de eerste volbrachte cache is een feit! Wat is dit leuk!
Ongemerkt hebben de kinderen een aantal kilometer gelopen, zonder mopperen. En als er dan aan het einde van het rondje ook nog een speeltoestel staat, is de vreugde compleet! Het was een leuk avontuur dat zeker voor herhaling vatbaar is!

Heb je ook zin gekregen om te gaan geocachen? Verdiep je dan eerst een poosje in de verschillende soorten caches, benodigdheden, locaties, etc. door bijvoorbeeld te googelen. Het is ontzettend leuk om te doen, maar je hebt het niet in een uurtje onder de knie. Als je eenmaal begrijpt hoe het een beetje werkt, kan het wel heel verslavend werken!
Recente reacties